Antena Meniu Search
x

Video Raluca a făcut cerere să treacă de la indicele Robor la IRCC. Cu cât are rata la casă mai mică acum

De când Robor a început să crească precum Făt-Frumos, românii cu credite în lei au început să se intereseze, în număr tot mai mare, de trecerea la IRCC - noul indice care deocamdată duce la rate mai mici. Doar că nu toate băncile sunt dispuse să modifice uşor contractele. Declarativ, totul merge ca uns. În realitate, însă, băncile fie îi împing pe oameni către refinanţări care atrag costuri suplimentare, fie îi refuză. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 23.05.2022, 19:44

Vezi și

Raluca s-a trezit în februarie cu o rată mai mare cu 400 de lei mai mare faţă de cea pe care o plătea cu un an în urmă. 

Raluca Ciupitu, clientă a băncii: Noi aveam deja o rată în creştere, primisem mesajul de informare de la bancă cu noua valoare a ratei şi am hotărât să facem ceva pentru a scădea cât mai mult valoarea ratei. 

E avocat, aşa că a ştiut exact cum să facă să primească un răspuns pozitiv de la bancă. Nu a mers pe cererea clasică, ci a depus propria argumentaţie. 

​Raluca Ciupitu, clientă a băncii: Noi, dacă nu am fi făcut această cerere la momentul respectiv, am fi avut o rată cu 1000 de lei mai mare. De multe ori clienţii merg la bancă, banca le propune o cerere, un tipizat care nu reflectă situaţia lor concretă. Maniera în care a fost afectat de creşterea Robor, cum se reflectă această creştere în rata fiecărei persoane în parte. Sunt creşteri de 30 la sută, dar sunt şi creşteri de peste 65 la sută. 

Pe acelaşi subiect

După ce a semnat actul adiţional, rata Ralucăi a scăzut cu 500 de lei. Altele bănci refuză din start, cum se plâng cei care au încercat, în mod insistent, o astfel de procedură sau trecerea la o rată cu dobândă fixă.  

Liviu Andrei, broker de credite: Unele bănci vor să vadă că respectivul client are în continuare un venit care îi permite să îşi achite rata. Altele verifică să nu fi avut restanţe în ultima perioadă.

A început goana după refinanţare

​Raluca Ciupitu, clientă a băncii: Sunt bănci mari care acceptă şi bănci mari care refuză. Alte bănci care propun această refinanţare mascată, adică vor să vândă produse în baza unor comisioane pentru clienţii respectivi şi încep o verificare fără ca acea persoană să îşi dea seama că practic urmează o procedură de refinanţare. 

La solicitarea Observator, din şapte bănci de top din România, patru au răspuns evaziv şi doar două precis atunci când am întrebat câte cereri de trecere la IRCC au primit în acest an. Libra Bank, de exemplu, a primit 20 pe care spune că le-a aprobat, iar Raiffeisen 600, din care a aprobat 90%. 

Greta Neagu, reporter Observator: Aproape jumătate de milion de români au, în momentul de faţă, creditele raportate la indicele Robor. 70 la sută dintre aceştia au un împrumut prima casă. Specialiştii spun că trecerea de la Robor la IRCC ar aduce economii semnificative în bugetul unei familii. Mai ales că noul indice, estimează ei, nu va depăşi nivelul de 5%. 

Românii sunt, însă, sceptici. 

Cetăţean: Toată lumea analizează posibilitatea de a trece de la Robor la IRCC, însă nici asta nu ştiu ce va însemna pe termen mediu spre lung. Şi IRCC ul este în creştere, nu se ştie când se va opri.

Liviu Andrei, broker de credite: Probabil anul acesta va fi un maxim de 4%. Depinde ce se va întâmpla după această perioadă vară-toamnă cu inflaţia. 

La un sold de 350 de mii de lei, pe 360 de luni, raportat la un robor la trei luni de 5,79%- valoarea de azi, rata ajunge la 2.685 de lei. Odată cu trecerea la IRCC - valoarea actuală, rata ar scădea cu 892 de lei. Când IRCC va ajunge la 2,61%, în iulie, aceeaşi rată va ajunge la 1.931 de lei. 

Dobânzile creditelor în lei se compun din marjele băncilor, plus Robor, respectiv IRCC, în cazul creditelor mai noi, luate după 2019. De aceea, orice creştere a indicilor atrage, implcit, şi rate mai mari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Raluca a făcut cerere să treacă de la indicele Robor la IRCC. Cu cât are rata la casă mai mică acum