Video Credite garantate de stat pentru nunți sau botezuri. Câți bani ar putea primi tinerii care vor să-și unească destinele
După modelul prima casă, guvernul le promite tinerilor nunţi şi botezuri garantate de stat. Cei care au până în 45 de ani pot face un împrumut de 15.000 de euro pentru a organiza nunta sau botezul. Şi nu numai. Aceiaşi bani se pot lua şi pentru a cumpăra o maşina sau ca avans pentru o locuinţă. Specialiştii spun însă că statul aruncă cu bani într-o perioadă critică pentru economie.
La 23 de ani, Denisa se află la primul job şi spune că salariul pe care îl are nu îi poate acoperi toate cheltuielile cu nunta care se apropie. Din propriile economii nu va reuşi să aibă evenimentul mult visat.
Denisa Popescu, viitoare mireasă: Credit. Este greu de pus. Suntem tineri şi chiar avem nevoie de asta. Credit cu siguranţă. În ziua de astăzi, adică o să fie greu pentru că salariile sunt mici, dar trebuie până la urmă, altfel cum rezolvăm.
Credite pentru nunţi, botezuri sau chiar a chiriilor
O rezolvare caută Guvernul, care pregăteşte două programe prin care tinerii pot lua împrumuturi garantate de stat. Pentru diferite nevoi. De la nunţi şi botezuri până la plata creşei, chiriile, studiilor sau chiar pentru şcoala de şoferi.
Denisa Popescu, viitoare mireasă: Este pentru prima dată când aud de asta, dar chiar mi-aş dori. Mă gândesc pe parcurs şi când o să trebuiască, cred că este o idee foarte bună.
Alexandru Iancu, organizator evenimente: După doi ani şi aproape jumătate de amânat - au fost nunţi care s-au amânat şi de patru ori, oamenii strâng din dinţi şi văd unde mai pot optimiza nişte cheltuieli şi îşi fac evenimentul.
Reporter: Cu cât s-au scumpit evenimentele faţă de dinainte de pandemie?
Alexandru Iancu, organizator evenimente: Eu cred că cel puţin cu 20 la sută s-au scumpit.
Nu toți tinerii vor credit pentru a face nuntă
Chiar şi aşa, Alexandra, o altă viitoare mireasă, nu e de acord să se împrumute.
Alexandra Ivan, viitoare mireasă: Nu cred că aş apela. În primul rând, avem şi salariile foarte mici şi nu stiu dacă mi-ar fi ok să pot să pălătesc rate şi probabil aş merge pe opţiunea să adun ușor-ușor şi să apelez la familie să ne ajute din acest punct de vedere.
Potrivit proiectului de lege, studenţii ar putea lua credite de până la 10.000 de euro, garantate în proporţie de 80 la sută de către stat. Pe de altă parte, familiile aflate la început de drum ar putea lua un credit de până la 15.000 de euro, bani cu care şi-ar putea plăti un evenimet sau chiar o maşină nouă.
O nuntă organizată în Capitală poate depăşi însă, acest buget.
Alexandru Iancu, organizator evenimente: Dacă ne raportăm la nunţile din Bucureşti-Ilfov, nu mai sunt nunţi mari, sunt nunţi medii, mici, 100, 120, 150. Probabil discutăm aici de un 25-30 de mii de euro.
Pentru studenţi creditul garantat de stat se vrea un sprijin în carieră
Deocamdată însă nu se ştie cum vor putea fi accesaţi banii si cine va suporta plata comisioanelor şi a dobânzilor bancare.
Valentina Saygo, expert în fiscalitate: Pot înţelege că educaţia este o investiţie şi este nevoie de aşa ceva. Dar nu pot să accept creditarea pentru cheltuieli de nevoi personale. Este un lucru greşit din start. Este nesustenabil economic.
Florin Spătaru, ministrul Economiei: Aceste măsuri sunt aplicate în mai multe ţări din Uniunea Europeană. Cred că sunt nişte măsuri normale, de sprijinirea acestor tineri care sunt la început de drum.
Reporter: Avem bani pentru ele?
Florin Spătaru, ministrul Economiei: Asta e o analiză care urmează să fie făcută împreună cu ministerul de Finanţe.
Valentina Saygo, expert în fiscalitate: Traversăm o perioadă de criză din toate punctele de vedere, vedem inflaţia la ce cote a ajuns. Putem să finanţăm, la o adică, şi cumetriile şi divorţurile şi parastasele.
Experţii cred că astfel de măsuri nu fac decât să crească inflaţia, dar şi gradul de îndatorare la bănci.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰