Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a reuşit o comună din România să devină independentă energetic și să reducă drastic facturile. "Cheltuiam până şi 200.000 de lei pe an pentru a cumpăra lemne"

O comuna mică din Timiș vrea independență energetică şi este la un pas să o obțină. În Dudeștii Vechi, autoritățile au transformat clădirea primăriei şi liceul: fără calorifere, fără aer condiţionat, dar perfect izolate şi cu sistem de încălzire ecologic. În plus, în curând, apele geotermale vor încălzi toate instituțiile publice din comună. Proiectele au costat aproape opt milioane de euro. 

de Iulia Pop

la 12.09.2022 , 19:36

Prietenie cu mediul, dar şi cu bugetul primăriei. Asta vrea mica localitate din Timiş. Aşa că s-a folosit de bani europeni ca să scape de grija facturilor mari. A fost nevoie de 400.000 de euro, bani europeni, ca sediul primăriei să devină eficient energetic. 

Bono Cucalan, primar Dudeștii Vechi: Fondurile europene pot face foarte multe. Nu dorim să mai tăiem lemne, nu dorim să mai cumpărăm cărbuni sau să umplem rezervoarele cu motorină pentru cazanele acestea de tip vechi. 

Iulia Pop, reporter Observator: În niciuna dintre încăperile primăriei din Dudeştii Vechi nu mai există calorifere si nici clasicele aparate de aer condiţionat. Pardoseala este şi încălzită şi răcită în funcţie de anotimp, iar împreună cu sistemul performant de ventilaţie se obţin temperaturile dorite. 

Vezi și

Facturi cu 30-50% mai mici în Dudeștii Vechi, după investiția în primărie

Pe acelaşi subiect

Sistemul are si capacitatea de recirculare si purificare a aerului. Iar facturile sunt deja cu 30-50% mai mici. Şi s-ar putea reduce şi mai mult, în condiţiile în care primăria vrea să investească jumătate de milion de euro în panouri solare. 

Bono Cucalan, primar Dudeștii Vechi: Şi mai avem un proiect în derulare de încălzire a tuturor instituţiilor publice cu ape geotermale, care este de 6 milioane de euro.

Şi liceul din localitate a fost beneficiarul programului de eficientizare energetică. Aici investiţia a fost de un milion de euro.

Bono Cucalan - primar Dudeștii Vechi: În anii trecuţi cheltuiam până şi spre 200.000 de lei pe an pentru a cumpăra lemne. Aveam câţiva colegi fochişti care se ocupau.

Localitatea cu aproximativ 3000 de locuitori a atras până acum peste 8 milioane de euro

Angajată şcoală: Pentru noi a schimbat total aspectul faptul că am avut o grădiniță plină de igrasie, clase improprii pentru copiii noștri. Trebuie să fim mulțumiți că nu mai e mizerie înăuntru, temperatura va fi constantă, nu mai sunt calorifere unde era praf, păianjeni.

Și scoala generală este în reabilitare. Aici se fac lucrari de 2,7 milioane de euro. Autorităţile spun că în următorii doi ani comuna va deveni complet independentă energetic.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri economice » Cum a reuşit o comună din România să devină independentă energetic și să reducă drastic facturile. "Cheltuiam până şi 200.000 de lei pe an pentru a cumpăra lemne"