Video CALCUL: Cu cât se modifică ratele la un credit de 300.000 de lei, după scăderea indicelui IRCC. Suma e ridicolă
Dobânzile sunt mai mici, dar nu şi ratele. De astăzi, IRCC, indicele de care depind creditele luate de mulţi români, scade pentru prima prima dată după 18 luni de creștere continuă. Fără efecte prea mari asupra sumelor pe care le scot din buzunar cei care au luat împrumuturi. Ratele scad cu doar câţiva lei.
Luna iulie aduce prima reducere a IRCC după creșterile succesive din ultimul an şi jumătate. Indicele ajunge la 5,94%, de la 5,98%.
Mădălina Chițac, reporter Observator: La un împrumut de 300.000 de lei luat pentru o perioadă de 30 de ani, plăteam lunar o rată de 2302 lei, atunci când IRCC-ul era de 5,98%. Acum, dacă indicele a mai scăzut puţin şi a ajuns la 5,94%, asta înseamnă că ar urma să plătim o rată de 2.294 de lei, cu doar 8 lei mai puţin.
Camelia Grădinaru, broker de credite: Scăderile sunt nesemnificative. 10 lei, 15 lei, depinde de suma pe care ai împrumutat-o.
Aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC
- Euribor la 6 luni este de 37 de ori mai mare faţă de anul trecut. Scăderile, aşteptate peste doi ani: Cum ne...
- Cum s-au trezit zeci de români cu credite-surpriză la bancă. "Mi-a venit acasă executorul judecătoresc, 1.700 de...
- Românii care împrumută zeci de mii de euro, cu dobânda plătită de stat. La cât ajunge rata lunară
Pentru ei urmează o perioadă de stabilitate, spun analiştii.
Irina Chițu, director FinZoom.ro: Dobânzile rămân la acelaşi nivel. Iar dacă ne uităm la ce se va întâmpla de la 1 octombrie cu IRCC-ul, acesta va creşte înapoi puţin. Cu jumătate din scăderea de acum.
Şi indicele ROBOR stagnează. ROBOR-ul la trei luni a ajuns la 6,54%. Pe final de 2022, indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă ajunsese la peste 8%.
Mulţi români au apelat la refinanţări pentru a face faţă ratelor tot mai mari
Camelia Grădinaru, broker de credite: S-au dublat, unele chiar s-au triplat. Românii au fost în imposibilitatea de a le plăti. Încă de la începutul anului băncile au venit cu oferte foarte bune pentru refinaţări. Şi toate produsele au fost cu rate fixe pentru primii 3 sau 5 ani.
Faţă de anul trecut, numărul refinanţărilor a crescut cu 40%. Specialiştii spun că abia de anul viitor am putea spera la scăderea dobânzilor.
Irina Chițu, director FinZoom.ro: Depinde foarte mult de inflaţie, să fie inflaţie de doar o cifră, care se preconizează spre sfârşitul anului. Depinde de BNR, să înceapă să scadă dobânzile.
Pe final de 2023, BNR se aşteaptă ca rata inflaţiei să ajungă la 7%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰