Transferul contribuțiilor ar putea avea un efect nefast: Patronii spun că ar putea recurge la concedieri
Ca să menţină salariile la nivelul actual, după transferul contribuţiilor, patronii spun că s-ar putea să fie nevoiţi să concedieze oameni.
Ca să menţină salariile la nivelul actual, după transferul contribuţiilor, patronii spun că s-ar putea să fie nevoiţi să concedieze oameni. Mai mult, salariaţii vor plăti cotizaţii la sănătate şi pentru alte categorii sociale.
De la 1 ianuarie, sistemul public de asigurări de sănătate va fi susţinut doar din cotizaţiile salariaţilor. Ei vor plăti şi asigurările celor care de anul viitor vor fi scutiţi de această contribuţie.
Bogdan Hossu, sindicalist: "În Codul Fiscal se prevede faptul că anumite grupe sociale, cum sunt asistaţii social, şomerii, pensionarii, personalul clerical, toţi aceştia sunt scutiţi de taxa pentru sănătate, dar beneficiază de ea."
Sindicaliştii avertizează că acest lucru va avea mai multe consecinţe negative. Printre ele, lista medicamentelor compensate se va micşora, la fel şi cea a serviciilor medicale oferite gratuit.
- O insulă privată din Panama costă mai puțin decât un penthouse în București sau un apartament în Londra
- Wall Street a înregistrat cea mai proastă zi din ultimii cinci ani, după războiul comercial declanșat de Trump
- Regula celor trei R. Cum să îţi redecorezi casa la un sfert din preţul pieţei
- Tinerii români au bătut recordul la şomaj în Europa. Cei care reuşesc să se angajeze dau naştere unui nou trend
- Leguma pe care se bat producătorii, deşi răsadurile costă enorm. Preţul unei singure seminţe: "Merită tot...
Bogdan Hossu, sindicalist: "Cetăţenii care nu au niciun venit, sunt obligaţi prin lege să plătească, prin noul salariu minim pe economie, taxa de sănătate."
Avantajaţi de revoluţia fiscală sunt doar cei puţin peste un milion de români plătiţi cu salariul minim, dar şi ce care fac parte din categoriile speciale menţionate de sindicalişti.
Măsurile anunţate de Guvern pentru anul viitor nu vor aduce nimic bun nici pentru angajator, dar nici pentru angajaţi. Specialiştii spun că din cei aproape 5 milioane de salariaţi, cât are România în prezent, aproape 3 milioane vor suporta consecinţele.
Iar din acest motiv, patronii s-ar putea să recurgă la măsuri drastice cum ar fi concedierile.
Daniel Apostol, analist economic: "Mulţi antreprenori vor spune: decât să păstrez 100 de angajaţi şi să le majorez tuturor salariile, mai bine reduc numărul de angajaţi, cresc fondul de salarii."
Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie va duce cu sine şi creşterea amenzilor. Cea mai mare va ajunge chiar şi la 19.000 de lei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰