Antena Meniu Search
x

Video Revoluţia reciclării a început cu stângul în România. Doar 25% dintre comercianţi colectează sticle, la 2 luni de la implementarea sistemului RetuRo

Revoluția reciclării a început cu stângul. La aproape două luni de când a fost lansat sistemul garanţie-returnare, doar 25% dintre comercianţi colectează sticle. Nu au unde să le depoziteze  şi nici nu vor să se complice. În decembrie, doar 8% din totalul băuturilor de pe piaţă au avut eticheta de retur.

Alin Stan
de Alin Stan

la 16.01.2024, 20:09

Vezi și

"În situaţia în care primim un produs cu eticheta SGR, încerc să-l scot din magazin", a declarat Cătălin Scarlat, manager magazin. Este soluţia găsită de micii comercianţi care nu vor să vândă sticle returnabile. Multi se plâng de lipsă de spaţiu pentru depozitarea recipientelor goale. Mai ales că trebuie să predea ambalajele intacte. "Suntem îngrijoraţi de colectare. Noi suntem undeva la 80.000 de comercianţi mici si mijlocii. O să ne blocăm pentru că nu o să reuşească RetuRO la timp să ne adune ambalajele. Taxa pentru manipulare a ambalajelor este aproape de 3 ori mai mică decât pentru colectarea prin RVM-uri. Nouă ni se pare injust", a declarat Feliciu Paraschiv, întreprinderi mici şi mijlocii.

În decembrie, prima lună de funcţionare a sistemului, nicio sticlă cu sigla SGR nu a fost colectată

"Dacă cumva ne vin, le pune de-o parte că avem şi alte stocuri. Încerc cumva să astept să functioneze totul şi mai ales îmi doresc să invete cumva clientii ce inseamnă acest SGR", a declarat Cătălin Scarlat, manager magazin. Deşi sistemul este obligatoriu, puţini sunt comercianţii care pun la dispoziția clienților puncte de colectare, explică administratorii Returo. Vânzătorii riscă o amendă de până la 40.000 de lei. "Aproximativ 25% dintre comercianţii înscrişi au semnat contractele cu RetuRo şi au comandat kitul acela de început care contoine saci, sigilii si suportul pentru saci. 80% dintre comercianţi sunt inscrisi. Noi am avut un estimat de 80.000 de operatori economici şi sunt 65 de mii inscrisi", a declarat Anca Marinescu, RetuRo.

În decembrie, prima lună de funcţionare a sistemului, nicio sticlă cu sigla SGR nu a fost colectată. În luna decembrie a anului trecut, aproximativ 45 de milioane de ambalaje care poartă logo-ul SGR au fost puse pe rafturile din magazine. Vorbim dintr-un total 600 de milioane. Asta înseamnă 8% din totalul sticlelor cu băuturi de pe piaţă. Pentru fiecare recipient, clientul plăteste o garantie de 50 de bani pe care şi-o poate recupera doar în momentul în care returnează ambalajul la magazin sau merge cu el la unul dintre dispozitivele de reciclare. Anual, ar trebui recuperate aproximativ șapte miliarde de ambalaje.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Revoluţia reciclării a început cu stângul în România. Doar 25% dintre comercianţi colectează sticle, la 2 luni de la implementarea sistemului RetuRo