Antena Meniu Search
x
LIVE

O nouă bancă "bolnavă" în Europa. Creștere bruscă a costului de asigurare împotriva intrării sale în incapacitate de plată

Bursele europene au înregistrat vineri scăderi puternice, pe fondul revenirii îngrijorărilor cu privire la sănătatea financiară a băncilor europene, după preluarea fulger a Credit Suisse. Acţiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, s-au depreciat cu aproape 15%, pentru a treia seiune la rând, la Bursa din Frankfurt, după o creștere bruscă a costului de asigurare împotriva intrării sale în incapacitate de plată. 

De Redactia Observator la 24.03.2023, 21:37
Vezi și

Indicele principal al Bursei de la Paris afişa, în jurul orei 12:40, o scădere de 2,15%, în timp ce Bursa de la Londra înregistra un declin de 1,87%, Bursa de la Frankfurt unul de 2,15% iar cea de la Milano unul de 2,46%.  Indicele care regrupează acţiunile băncilor europene, Stoxx Europe 600, afişa la rândul său un declin de 4,7%, după o creştere semnificativă a CDS-urilor (-costurile de asigurare împotriva riscului de default-nr.) pentru mai multe bănci europene.

Risc crescut de incapacitate de plată pentru Deutsche Bank

Printre cele mai afectate se numără titlurile grupului bancar german Deutsche Bank, cu o cădere de 14,9%, până la 7,95 euro/acţiune, în timp ce acţiunile rivalei Commerzbank înregistrau şi ele o cădere de 8,99% la Bursa de la Frankfurt. În cazul Deutsche Bank, CDS-ul arată acum o probabilitate de default a celei mai mari bănci germane, de 27,4% în următorii cinci ani. În cazul Commerzbank, probabilitatea este de 19,3%. Deutsche Bank valorează în prezent 16,5 miliarde de euro.

Costurile de asigurare împotriva riscului de default au crescut pentru majoritatea băncilor europene, însă este vorba despre o creştere mai puţin pronunţată decât în cazul Deutsche Bank. Pentru Barclays şi Société Générale, probabilitate de default se situează undeva în jurul a 13%.

Pe acelaşi subiect

La Bursa de la Paris, acţiunile Société Générale înregistrau o cădere de 7,46%, cel mai puternic declin din rândul acţiunilor regrupate în indicele CAC 40, în timp ce acţiunile BNP Paribas erau şi ele în scădere cu 6,40%. La Bursa de la Londra, acţiunile Barclays erau în scădere cu 5,94% iar titlurile HSBC înregistrau un declin de 4,01%. În paralel, acţiunile ING erau în scădere cu 4,68% la Bursa de la Amstedam iar titlurile băncii Nordea afişau un declin de 8,7% la Bursa de la Copenhaga.

La Bursa de la Zurich, titlurile Credit Suisse erau în cădere cu 7,24% iar cele ale UBS cu 6,79%. Potrivit agenţiei de informaţii financiare Bloomberg, cele două bănci elveţiene sunt vizate de o anchetă a justiţiei americane, fiind bănuite că i-au ajutat pe oligarhi ruşi să ocolească sancţiunile occidentale.

"Frica de o contagiune în sectorul bancar nu a dispărut încă", spune Neil Wilson, analist la Finalto, care scoate în evidenţă căderile puternice înregistrate vineri de acţiunile băncilor europene şi care afectează sentimentul general de pe piaţă."Aşa cum am mai spus de mai multe ori în ultimele săptămâni, criza nu se va opri decât atunci când investitorii vor înceta să se mai întrebe cine va urma? Şi se pare că nu am ajuns încă acolo", adaugă expertul.

Ca o dovadă a nervozităţii investitorilor, obligaţiunile emise de statele europene, considerate active foarte puţin riscante, erau foarte căutate de investitori. În consecinţă, randamentele pentru obligaţiunile germane pe zece ani au scăzut vineri dimineaţa până la 2,02%, de la 2,19% joi seara. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » O nouă bancă "bolnavă" în Europa. Creștere bruscă a costului de asigurare împotriva intrării sale în incapacitate de plată