Video Omenirea, între foamete și mâncare aruncată la gunoi. Soluții inteligente împotriva risipei alimentare
De câţiva ani, omenirea trăiește un paradox: pe de o parte risipă alimentară, pe de alta foamete. În fiecare an, tone de alimente care îndeplinesc condițiile de consum ajung la gunoi, în contextul în care milioane de oameni din întreaga lume mor de foame. Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, celebrată, în fiecare an, în 16 octombrie, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a strâns laolaltă specialiști în cercetare alimentară, gastronomie, mediu si schimbări climatice, pentru a identifica soluții inteligente împotriva risipei alimentare. Mai cu seamă în contextul dificultăţilor economice aduse de pandemie. Conferinţa face parte din programul INOVALIMENT, dezvoltat și susținut de Senatul Științific, care sprijină cercetarea alimentară din România.
Pandemia de COVID-19 a accentuat fenomenul risipei alimentare, din cauza panicii care a indus un comportament irațional în rândul populației. Proviziile exagerate s-au transformat, în scurt timp, în deșeuri alimentare. Însă autoritățile sunt de părere că fiecare dintre noi poate contribui la prevenirea risipei alimentare.
Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României: Trebuie să educăm cetățenii, trebuie să ne schimbăm mentalitatea, să aruncăm mai puțin, să găsim soluții pentru a preda acele alimente.
Studiile arată că mai mult de 50% din risipa alimentară se întâmplă la nivelul familiei
Fiecare dintre noi irosește,în gospodărie, în medie, 353 g de hrană pe zi. De cele mai multe ori cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă.
Nicolai Tand, Chef, proprietar restaurant: Este important sa facem cumpărăturile adecvate. Să gătim nu cu burta goală, când îți este foame și ai tendința să cumperi mult, să pui în frigider. Trebuie să ajungem să reinventăm rețete.
Toţi oamenii au un rol important în reducerea risipei alimentare. Adesea, cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă, economisind bani și contribuind la protejarea mediului. Multe țări au implementat deja modele de bune practici, care funcționează cu succes.
Cercetarea ştiinţifică românească în domeniul alimentar răspunde provocărilor societății actuale și vine cu idei inovative de valorificare a reziduurilor alimentare.
Nastasia Belc, Director Institutul de Bioresurse Alimentare: În roșii există o substanță numită licopen, care este un derivat al vitaminei A. Acest compus este anticancerigen.
Conferința organizată de Senatul Științific vine în contextul nevoii identificării unor soluții urgente privind viitorul sistemului alimentar, care trebuie să hrănească o populație de aproximativ 9 miliarde în 2050, cât si al misiunii FDVDR de a investi în cercetare și educație.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰