Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 27 LIVE TEXT. Peskov anunţă singurul caz în care Putin ar folosi arme nucleare. Pentagon: Armata ucraineană recâştigă teren în faţa ruşilor

Război Rusia - Ucraina, ziua 27. Preşedintele american, Joe Biden, a declarat că sunt semne clare că Vladimir Putin are în vedere folosirea de arme chimice şi biologice în Ucraina. De partea cealaltă, preşedintele Ucrainei spune că ţara sa nu este acceptată în NATO pentru că Alianţa Nord-Atlantică se teme de Rusia. Pentagonul susţine că armata ucraineană întreprinde contraofensive care i-au permis să recâştige teren în faţa trupelor ruse, în vreme de Kremlinul anunţă care e singurul caz în care Putin ar recurge la arme nucleare.

de Redactia Observator

la 23.03.2022 , 12:38

UPDATE 22:50. Statele occidentale vor anunţa joi noi sancţiuni împotriva Rusiei

Statele occidentale vor anunţa joi "noi sancţiuni împotriva Rusiei şi întărirea" celor care există deja, a anunţat marţi consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP şi DPA. Preşedintele american, care va participa joi la Bruxellles la nu mai puţin de trei summituri internaţionale majore, "se va alătura aliaţilor noştri pentru a impune noi sancţiuni Rusiei şi a le întări pe cele existente", pentru a evita ca Moscova să le ocolească, a mai spus Jake Sullivan.

Articolul continuă după reclamă

La summit-urile NATO, G7 şi al Uniunii Europene, Joe Biden "va coopera cu aliaţii la ajustări pe termen lung" privind prezenţa NATO în Europa de Est, a adăugat consilierul pentru securitate naţională. De asemenea, preşedintele american "va anunţa o acţiune comună pentru întărirea securităţii energetice a Europei" şi a reducerii dependenţei sale de gazul rus, a declarat Jake Sullivan, potrivit Agerpres. El ar uma să prezinte şi "contribuţii americane suplimentare" pentru acţiuni umanitare în Ucraina şi pentru primirea milioanelor de ucraineni care au fugit din cauza războiului, a mai spus Sullivan. "Acest război nu se va opri nici uşor, nici rapid", a avertizat el. "În aceste ultime luni, Occidentul a fost unit. Preşedintele va merge în Europa pentru a se asigura că rămânem uniţi", a declarat Jake Sullivan.

Pe acelaşi subiect

Jake Sullivan a dat asigurări, cu acelaşi prilej, că SUA "nu au văzut China să furnizeze echipament militar Rusiei" după recenta discuţie a lui Joe Biden cu omologul său chinez Xi Jinping, dând asigurări că Washingtonul "va continua să supravegheze" astfel de potenţiale acţiuni din partea Beijingului.

UPDATE 22:30. Ucraina: Macron denunţă utilizarea de către Rusia a unor "arme explozive" în zone dens populate

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat marţi utilizarea de către Rusia "a unor arme explozive în zone dens populate", estimând că "totul, în agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, este inacceptabil", relatează AFP, potrivit Agerpres. "Dreptul internaţional este batjocorit, infrastructurile civile sunt bombardate, arme explozive sunt utilizate în zone dens populate şi lucrătorii umanitari sunt luaţi drept ţinte", a declarat preşedintele francez într-un video difuzat în cadrul primului Forum umanitar european, care a început luni la Bruxelles.

"Dreptul internaţional este această linie care separă barbaria de umanitatea noastră comună", a adăugat el. "Dreptul de război nu este opţional. Protecţia civililor şi infrastructurilor civile nu este negociabilă. Cei care trădează aceste reguli vor trebui să dea socoteală în faţa justiţiei internaţionale", a mai spus Macron. El a reamintit sesizarea Curţii Penale Internaţionale pe 2 martie de către 39 de state, între care toate statele UE, "un demers inedit în istoria diplomatică, pe măsura gravităţii situaţiei". În Ucraina "este urgent să fie garantată furnizarea fără obstacole a ajutorului european destinat populaţiei", a adăugat şeful de stat francez.

El a anunţat, de altfel, că pentru a lupta împotriva crizei alimentare mondiale pe care războiul riscă să o declanşeze va propune la summitul UE de joi şi vineri "o iniţiativă de solidaritate internaţională pentru securitatea alimentară" a ţărilor cele mai dependente de Ucraina şi Rusia. "Europa îşi va mobiliza partenerii din G7 şi nu numai", a precizat el.

UPDATE 22:00. Rusia anunţă o discuţie Putin - Macron pe tema negocierilor de pace

Vladimir Putin a purtat o discuţie telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, conform presei ruse de stat, citată de BBC. Convorbirea a fost iniţiată de Franţa, a comunicat agenţia de presă de stat Ria Novosti. Agenţia de presă Interfax a transmis că apelul a avut ca subiect de discuţie negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

Nu a existat nicio confirmare din partea guvernului francez în acest sens, dar cei doi lideri au mai purtat câteva convorbiri telefonice atât înainte, cât şi după invazia rusă a Ucrainei.

UPDATE 21:30. Ucraina îndeamnă China să joace un ”rol mai vizibil” pentru a opri războiul

Ucraina doreşte ca Beijingul să joace un ”rol mai vizibil” în oprirea războiului purtat de Rusia pe teritoriul său şi să devină un viitor garant al securităţii sale, a declarat, marţi, un consilier principal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Andrii Yermak, şeful Biroului Preşedinţiei din Ucraina, a mai spus că se aşteaptă ”foarte curând” la un dialog între liderul Ucrainei şi preşedintele chinez Xi Jinping, fără a oferi mai multe detalii.

China, a doua economie mondială, încearcă de multă vreme să realizeze relaţii comerciale, energetice şi de securitate mai strânse cu Rusia, dar este şi cel mai mare partener comercial al Ucrainei. Beijingul a rezistat presiunii Occidentului de a condamna invazia Rusiei. ”Până acum am văzut poziţia neutră a Chinei. Şi, aşa cum am spus mai devreme, credem că statul chinez... ar trebui să joace un rol mai vizibil în încheierea acestui război şi în construirea unui nou sistem de securitate globală”, a declarat Yermak, într-o conferinţă de presă în format virtual organizată de Chatham House, grupul de experţi din Londra.

”De asemenea, ne aşteptăm ca Beijingul să contribuie semnificativ la acest nou sistem de securitate pentru Ucraina şi ne aşteptăm să fie unul dintre garanţii acestui sistem de securitate”, a subliniat el. ”Tratăm China cu cel mai mare respect şi ne aşteptăm să joace un rol proactiv”, a conchis el.

UPDATE 20:50. Dimitri Peskov: Scenariul în care Rusia ar folosi arme nucleare

Într-un interviu acordat CNN, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, afirmă că aşa-numita operaţiune militară specială declanşată de Rusia în Ucraina „nu a reuşit încă”, susţinând că aceasta este încă în curs şi că se desfăşoară „strict conform planului” stabilit. El susţine în continuare că armata rusă nu atacă ţinte civile în Ucraina, acuzând militarii ucraineni să folosesc civilii drept scut în lupte.

Întrebat despre moralul scăzut al trupelor şi ce crede că a realizat Vladimir Putin prin războiul pe care el l-a declanşat în Ucraina, oficialul de la Kremlin a răspuns că operaţiunea din Ucraina se derulează conform planului: „Nu încă, nu a reuşit încă şi vorbim de o operaţiune militară specială în curs şi care se desfăşoară strict conform planului anterior stabilit". El a ţinut să precizeze că este vorba despre „o operaţiune serioasă cu un scop serios” şi că armata rusă nu atacă civili. „Militarii ruşi nu ating ţinte civile”, a ţinut să afirme Peskov. El susţine că militarii ucraineni „se acoperă sub scutul civililor”, relatează news.ro.

Peskov mai susţine că Vladimir Putin nu e „supărat” pe ucraineni, ci doar pe acei ucraineni care vor să intre în NATO, pentru a aduce rachete nucleare pe teritoriul Rusiei. Întrebat dacă preşedintele Putin încearcă să sperie restul lumii menţionând opţiunea nucleară, oficialul de la Kremlin a răspuns: „Preşedintele Putin intenţionează să facă lumea să asculte şi să ne înţeleagă îngrijorările.  De câteva zeci de ani nimeni nu ne ascultă. (...) Avem un concept cu privire la securitatea naţională şi este public. Puteţi citi toate motivele pentru care armele nucleare pot fi folosite”

Întrebat, de asemenea, despre folosirea armelor chimice sau biologice de către Rusia împotriva trupelor, civililor sau conducerii Ucrainei Peskov susţine că Rusia are „motive puternice” şi chiar dovezi că SUA au un program strict secret privind arme biologice pe teritoriul Ucrainei. Peskov a adăugat: „Nu mai avem astfel de arme”. Totuşi, a precizat că Rusia ar recurge la arme nucleare doar în cazul în care existenţa ţării ar fi ameninţată.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 20:30. Maestru în spionajul american, despre cum gândeşte şi acţionează Putin

Un maestru în spionajul american, generalul James Clapper, care a coordonat CIA, FBI, NSA și a fost unul dintre principalii consilieri ai președintelui Barack Obama, a oferit detalii despre ce activități de informații ar putea fi efectuate pentru a stabili care este starea de spirit a președintelui rus Vladimir Putin, relatează BBC. 

„Putin a fost în mare parte izolat, mai ales în ultimii doi ani, din cauza pandemiei, iar faptul că are foarte puțini oameni care au acces cu adevărat la el face ca adunarea de informații de încredere să fie foarte dificilă, de aceea mulţi citesc în ceea ce face și spune public”, a declarat James Clapper pentru BBC.  Agenţii de informații vor analiza cu atenție imaginile cu Putin și discursuri sale atât în ​​ceea ce privește conținutul, cât și modul de livrare, spune el.

Putin a făcut o mulțime de lucruri care nu se potrivesc „cu comportamentul său tradițional, rece, pragmatic, ca de robot”, spune James Clapper. Întrebat dacă crede că Putin este rațional, Clapper a răspuns: „Aşa speri dacă ai de-a face cu un șef de stat care are degetul pe butonul celui mai mare arsenal nuclear de pe glob, ca acesta să gândească rațional. Cred că din multe perspective, el este foarte rațional ... Dar știu că aspectul şi comportamentul lui s-au schimbat recent față de trecut."

Plătim prețul pentru greșelile făcute în trecut, când nu am acţionat deşi au fost depășite linii roşii precum anexarea Crimeei sau când folosirea chimice în Siria? Acum președintele SUA, Biden era vicepreședinte pe atunci și a trecut toate acestea, ceea ce l-a făcut să-și tempereze declarațiile publice și să fie foarte măsurat, a mai spus Clapper.

UPDATE 20:00. Pentagon: Armata ucraineană a recâştigat teren în unele zone în faţa trupelor ruse

Armata ucraineană întreprinde contraofensive care i-au permis, în special în sudul Ucrainei, să recâştige teren în faţa trupelor ruse, confruntate cu dificultăţi de comunicare, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, informează AFP. Militarii ucraineni "sunt deja, în unele situaţii, în ofensivă", a declarat Kirby la CNN, afirmând că ei "îi urmăresc pe ruşi şi îi resping în afara zonelor unde ruşii se aflau înainte". "Ştim că ei (militarii ucraineni) au întreprins contraatacuri (...) în special în ultimele zile la Mikolaiv", oraş-cheie din sudul Ucrainei, a adăugat el.

"Am văzut aceste câştiguri teritoriale crescând în ultimele zile" în avantajul Ucrainei, a precizat John Kirby. "Aceasta este o dovadă reală a capacităţii lor de a lupta urmărindu-şi planurile, adaptându-se şi, din nou, încercând să respingă forţele ruse", a declarat el, potrivit Agerpres.

Armata ucraineană a lansat de asemenea un contraatac la Izium, un mic oraş la sud-est de Harkov (est), pe care forţele ruse l-au cucerit pentru a încerca să facă joncţiunea cu zonele proruse Lugansk şi Doneţk, a anunţat un înalt responsabil al Pentagonului. "Ceea ce noi vedem astăzi sunt lupte semnificative din partea ucrainenilor pentru a încerca să-l recucerească" (oraşul Izium), a precizat pentru presă acest înalt responsabil care a solicitat anonimatul. John Kirby a mai spus la CNN că forţele ruse "nu îşi conduc operaţiunile cu coordonarea care s-ar fi putut aştepta de la o armată modernă". "Comandanţii lor nu comunică mereu, nu există mereu coordonare între forţele aeriene şi forţele de la sol", a explicat purtătorul de cuvânt al armatei americane.

"Am văzut tensiuni între forţele aeriene şi terestre cu privire la modul în care ele se susţineau reciproc, bine sau cu dificultate" şi acelaşi lucru este valabil şi pentru forţele maritime, a continuat Kirby. "Ei au probleme cu comandamentul şi controlul" trupelor, a subliniat el. "Foarte concret, ei au dificultăţi în a discuta între ei şi aceasta duce la utilizarea de telefoane mobile în unele cazuri", a estimat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care a adăugat că ruşii "duc lipsă de benzină, duc lipsă de hrană""De aceea credem noi că nu am observat (recent) o reală ofensivă majoră a ruşilor, exceptând sudul" Ucrainei, unde ei sunt mai aproape de baza lor Crimeea, a adăugat el. "Deci, da, ei sunt în dificultate", a conchis Kirby.

La rândul său, înaltul responsabil care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea a precizat că forţele ruse duc lipsă de echipament care să-i protejeze de frig. "Am adunat informaţii care arată că unii dintre soldaţii lor suferă (de frig) şi nu mai sunt în stare să lupte din cauza degerăturilor", a subliniat el.

Pentru prima dată, capacitatea de luptă de care dispune încă armata rusă desfăşurată din toamna trecută la frontierele ucrainene a scăzut sub 90%, potrivit acestui înalt responsabil american. Cu toate acestea, marile oraşe din Ucraina se confruntă cu bombardamente ruse care au ucis sute de civili.

UPDATE 19:20. Oligarhul rus Alisher Usmanov a renunțat la proprietățile de lux înainte de a fi sancționat

Miliardar rus Alisher Usmanov, sancționat de Marea Britanie, spune că nu mai deține multe dintre proprietățile sale, ceea ce înseamnă că acestea nu mai pot fi atinse de sancţiunile occidentale, relatează BBC.

Vila din Londra și conacul istoric din Surrey ale fostului acționar de la Arsenal, Alisher Usmanov, au fost plasate în trusturi care au legături cu oligarhul rus.  Acest lucru ridică întrebări cu privire la cât de eficiente pot fi sancțiunile impuse oligarhilor ruşi de la invadarea Ucrainei. Guvernul Marii Britanii spune că Alisher Usmanov „nu-şi poate accesa bunurile”. Dar purtătorul de cuvânt al lui Alisher Usmanov a spus că oligarhul rus nu mai este proprietarul legal al multora dintre activele vizate de sancțiuni.

UPDATE 19:00. Oficial SUA: Armata rusă, în Mariupol. "Bombardamente extrem de puternice"

Jack Detsch, purtător de cuvânt al Departamentului de Politică Externă al Pentagonului, transmite pe Twitter că forţele ruse se află în Mariupol, potrivit informaţiilor oferite de un oficial american de top.

Peste 200.000 de oameni sunt blocaţi în oraşul ucrainean aflat sub asediul armatei ruse, iar organizaţiile pentru drepturile omului spun că străzile din Mariupol sunt pline de cadavre şi clădiri în ruină. "Bombardamente extrem de puternice" au lovit azi oraşul, spun autorităţile locale, conform The Guardian. Potrivit acestora, militarii ruşi nu sunt interesaţi de oraş în sine, ci vor să-l distrugă din temelii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 18:40. Ucraina: Militarii ruși mai au mâncare și muniție pentru 3 zile

Rezervele de muniție și alimente ale Rusiei nu vor rezista "mai mult de trei zile", potrivit armatei ucrainene. În cel mai recent raport operațional, aceasta a declarat că forțele rusești suferă din cauza lipsei de combustibil și sunt mobilizate "haotic". Informația se adaugă la rapoartele frecvente privind o invazie dezorganizată a Rusiei, care nu a reușit să cucerească orașe cheie sau să răstoarne guvernul ucrainean. Anterior, Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că forțele ruse "au avut încă o zi cu progrese limitate, majoritatea forțelor fiind blocate".

UPDATE 18:10. Americanii nu știu dacă rușii au un comandant la vârf al războiului din Ucraina

SUA nu au reușit să afle dacă Rusia a desemnat un comandant militar responsabil de conducerea războiului în Ucraina, potrivit mai multor surse citate de CNN. Actuali și foști oficiali din Apărare spun că acesta ar fi un factor cheie care ar explica dezorganizarea arătată de forţele ruse şi problemele de coordonare de pe câmpul de luptă

„Unul dintre principiile războiului este unitatea de comandă. Asta înseamnă că cineva trebuie să fie responsabilul general, să coordoneze atacurile, logistica, forțele de rezervă, să măsoare succesul și eșecul diferitelor „aripi” ale operațiunii și să ajustează acțiunile în funcție de acestea”, a comentat analistul militar al CNN, locotenent generalul în rezervă Mark Hertling, fost comandant al armatei americane în Europa.

UPDATE 17:40. Avertismentu al SUA şi NATO: Belarus s-ar putea alătura "curând" Rusiei în războiul din Ucraina

SUA şi NATO susţin că Belarus s-ar putea alătura ”în curând” Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, luând deja măsuri pentru a face acest lucru, ceea ce ar avea ca rezultat o ”altă ţară instabilă în regiune”, conform oficialilor americani şi ai NATO, citaţi de CNN.

Este din ce în ce mai ”probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat, luni, un oficial militar al NATO. ”Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a mai explicat oficialul. O sursă din opoziţia Belarusului a spus că unităţile de luptă din Belarus sunt pregătite să intre în Ucraina în următoarele zile, cu mii de forţe pregătite să fie desfăşoare. În opinia sa, acest pas va avea un impact mai mult geopolitic decât militar, având în vedere consecinţele implicării unei alte ţări în război.

Un înalt oficial al serviciilor secrete NATO a spus că alianţa consideră că guvernul din Belarus ”pregăteşte mediul propice pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”. Cetăţenii belaruşi au votat în luna februarie într-un referendum opţiunea de a permite ţării să găzduiască atât forţele ruseşti, cât şi armele nucleare în mod permanent. Cu toate acestea, oficialii americani au declarat pentru CNN că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia mută arme nucleare în Ucraina sau că se pregăteşte să facă acest pas.

UPDATE 17:20. Secretarul general al ONU: "Acest război nu are învingători, doar învinşi"

Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a solicitat încetarea ”războiului absurd” provocat de invazia rusă în Ucraina, care provoacă o ”suferinţă umană îngrozitoare”, ”se intensifică” şi devine ”mai imprevizibil din oră în oră”, scrie CNN.

”Chiar dacă va cădea Mariupolul, Ucraina nu poate fi cucerită oraş cu oraş, stradă cu stradă, casă cu casă”, a subliniat Guterres”Sunt destule teme pe masă pentru a înceta ostilităţile acum ... şi pentru a negocia serios”, a continuat el.

UPDATE 17:00. Soldații ucraineni dezvăluie cum distrug tancurile rusești cu o dronă de elită

O unitate de elită a armatei ucrainene, dotată cu drone de mici dimensiuni dar foarte performante, atacă militarii ruși în timp ce aceștia dorm, au scris jurnaliștii de la The Times of London, citați de Business Insider.

Aerorozvidka, o unitate de recunoaștere din cadrul Armatei Ucrainei, susține că a distrus sute de "ținte prioritare", între care tancuri, camioane de comandă și alte vehicule rusești în timpul raidurilor nocturne. Rușii se opresc din operațiunile militare mobile pe timpul nopții și, de obicei, își lasă tancurile lângă case, în sate unde artileria convențională nu poate lovi, a explicat Yaroslav Honchar, comandantul unei asemenea unități din Kiev.

UPDATE 16:25. Zelenski: Ucraina, pe cale de a supravieţui războiului cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat marţi parlamentarilor italieni şi a solicitat "mai multe sancţiuni, mai multă presiune" asupra Rusiei, pe măsură ce războiul continuă să devasteze ţara.

"Pentru forţele ruse, Ucraina este zidul care îi separă de restul Europei. Dar barbarii nu trebuie să treacă", a afirmat Zelenski în timpul videoconferinţei. "Avem nevoie de mai multe sancţiuni, de mai multe presiuni, pentru ca Rusia să nu caute mercenari libanezi, ci pacea", a continuat el, potrivit CNN. Invazia rusă "va distruge multe vieţi, numeroase familii. Din nefericire, bombardamentele continuă şi ne lovesc oraşele, unele au fost distruse complet". În Mariupol nu a mai rămas nimic, "doar ruine ca după Armageddon".

"Ştiţi prea bine cine a provocat acest război în Ucraina. Ştiţi cine l-a ordonat şi îl susţine. Aproape toţi dintre ei privesc Italia ca pe un resort de vacanţă. Aşa că refuzaţi să fiţi astfel. Blocaţi-le proprietăţile, îngheţaţi-le conturile şi sechestraţi-le iahturile, până la cel mai mic", îndeamnă Volodimir Zelenski"Suntem pe cale de a supravieţui războiului", a mai spus preşedintele Ucrainei. 

UPDATE 16:00. Rusia recunoaşte dreptul Ucrainei de a organiza un referendum pentru validarea unui acord de pace

Rusia a admis marţi că Ucraina are dreptul suveran de a decide convocarea unui referendum asupra unui posibil compromis între cele două ţări pentru încheierea războiului declanşat de invazia rusă pe 24 februarie, lucru sugerat anterior de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenţia EFE. ''Ucraina este un stat suveran, aşadar pot şi trebuie să facă anumite proceduri statale interne'', a declarat la conferinţa sa zilnică de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-un interviu acordat luni mai multor posturi de televiziune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat că eventuale acorduri cu Rusia menite să oprească războiul, inclusiv garanţiile de securitate, vor trebui supuse unei consultări populare în Ucraina.

Rusia cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, un statut oficial pentru limba rusă, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas, relatează Agerpres. Ucraina a manifestat o disponibilitate de compromis în privinţa unui statut de neutralitate, cu garanţii de securitate solide din partea Occidentului, nu însă şi în privinţa integrităţii sale teritoriale. 

UPDATE 15:25. UE doreşte să creeze un fond fiduciar pentru Ucraina

Liderii statelor Uniunii Europene au în vedere constituirea unui ''fond fiduciar'' pentru a susţine Ucraina şi a ajuta la reconstrucţia aceste ţări după războiul declanşat de Rusia, potrivit unui proiect consultat marţi de AFP. ''Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice'', se arată în proiectul cu concluzii al summitului european. ''În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere'', indică documentul, fără a oferi detalii despre modul de constituire şi funcţionare a fondului.

Conform aceluiaşi proiect, este solicitată şi organizarea unei ''conferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri în cadrul Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina'', relatează Agerpres. UE a alocat deja 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta autorităţile ucrainene în faţa asaltului trupelor ruse, plus încă un miliard de euro pentru achiziţionarea de arme destinate Ucrainei. 

UPDATE 15:00. Consultant guvernamental din Ucraina: "Puterea lui Putin ar putea fi limitată de ruşi"

Liubov Tsybulska, consultant al Guvernului şi armatei din Ucraina, crede că există şanse ca puterea preşedinteluirus Vladimir Putin să fie limitată de poporul rus. Într-un discurs susţinut la Varşovia, în Polonia, acesta a vorbit despre modul în care s-ar putea termina războiul pornit de Rusia în Ucraina cu aproape o lună în urmă. "Cred că cel mai optimist scenariu este acela în care schimbarea porneşte din Rusia, unde elita s-a împărţit în două tabere. Politicienii ruşi înţeleg că acest război va duce la colapsul propriei ţări", spune Liubov Tsybulska, potrivit CNN.

"Aşadar, desigur, ne aşteptăm că vor face ceva în Rusia. Nu ne putem aştepta ca oamenii să susţină războiul. Merg la proteste, e practic o revoluţie. Sunt totuşi şanse ca puterea lui Putin să fie limitată de ruşi", adaugă oficialul ucrainean.

UPDATE 14:15. Cinci civili morţi şi 19 răniţi într-un atac rus lângă Doneţk

Cel puţin cinci civili au fost ucişi, iar alţi 19 au fost răniţi, în oraşul ucrainean Avdiivka, situat în apropiere de Doneţk, în estul Ucrainei, ţinta unui atac rus luni seara, anunţă marţi însărcinata cu drepturle omului în Parlamentul ucranean Liudmila Denisova, relatează AFP, citat de news.ro. ”Cinci civili au fost ucişi, iar (alţi) 19 (au fost) rănţi”, anunţă Denisova într-o postare pe Telegram. Oraşul Avdiivka a fost ”ţinta unor tituri de artilerie şi unor bombardamente aeriene (ruse) care au distrus complet un sat”, denunţă ea.

UPDATE 13:55. Ultimul diplomat UE care a plecat din Mariupol: "Sper că nimeni nu va mai vedea vreodată ce am văzut eu"

Manolis Androulakis, consulul general al Greciei din Mariupol, a fost ultimul diplomat UE care a plecat din oraş. Acesta a fost profund impresionat de dramele trăite pe viu şi spune că Mariupol a intrat pe lista localităţilor distruse în timp de război. Consulul grec a ajutat zeci de cetăţeni greci să plece din Mariupol înainte de a părăsi şi el oraşul asediat de armata rusă. Androulakis a plecat săptămâna trecută din oraşul-port şi după zile a ajuns a ajuns în Republica Moldova. Mai apoi, a venit în România alături de alţi cetăţeni greci. Acum, Manolis Androulakis este în ţara natală şi le-a povestit grecilor despre tragedia din Ucraina.

UPDATE 12.17. Ucraina acuză Rusia că a deportat peste 2.000 de copii din Donețk și Lugansk

Forțele ruse au deportat cu forța 2.389 de copii din Donețk și Luhansk din Ucraina, a anunțat luni Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat citat de CNN, informează Mediafax."Astfel de acțiuni reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, în special a dreptului umanitar internațional", se arată în declarație.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că 16.434 de persoane, inclusiv 2.389 de copii, au fost evacuate cu o zi mai devreme. Evacuările au avut loc în diferite locuri, inclusiv în Republica Populară Donețk și în Republica Populară Luhansk, susținute de Rusia, iar oamenii au plecat de bunăvoie, potrivit ministerului. UNICEF a comentat marți aceste ultime rapoarte și și-a exprimat îngrijorarea, deși a precizat că nu a putut să le verifice în mod independent. "Răpirea copiilor pe timp de război este una dintre cele șase încălcări grave împotriva copiilor în timpul conflictelor și este interzisă de dreptul umanitar internațional", a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder.

UPDATE 11:50. Mine antipersonal şi dispozitive explozive, instalate pe 14% din teritoriul Ucrainei, estimează două organisme ucrainene

Cel puţin 82.500 de kilometri pătraţi din Ucraina - reprezentând 14% din teritoriul ţării - sunt consideraţi drept un ”teritoriu periculos”, adcă zone în care se suspectează sau s-a confirmat că s-au instalat mine antipersonal şi dispozitive explozive, estimează într-o postare pe Facebook două organisme din cadrul societăţii civile ucrainene, informează news.ro. Potrivit ONG-ului ”Asociaţia Pompierilor din Ucraina” şi Demining Solutions, un operator antmine, regiuni din sudul şi estul Ucrainei, dar şi zone de la Kiev şi Cernihiv sunt cele mai afectate.

UPDATE 11:47. Ucraina anunță că nu a încheiat noi acorduri cu Rusia privind coridoarele de evacuare a civililor

Ucraina a anunțat marți că eforturile sale de evacuare a civililor din orașele și localitățile asediate se concentrează asupra orașului Mariupol, dar nu a anunțat niciun nou acord cu Rusia pentru a permite trecerea în siguranță a locuitorilor blocați, scrie Reuters, citat de Mediafax. "Ne concentrăm pe evacuările din Mariupol", a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk. Ea a enumerat o serie de locuri din care autobuzele vor încerca să evacueze civilii, dar Mariupol nu se numără printre ele. De asemenea, ea nu a menționat niciun nou acord cu Rusia privind stabilirea unor "coridoare umanitare" pentru evacuarea civililor.

UPDATE 11:01. Proprietarul celui mai mare spital mobil din estul Ucrainei, declaraţie controversată despre militarii ruşi

Gennadiy Druzenko, proprietarul celui mai mare spital mobil din estul Ucrainei, a făcut o declaraţie controversată la adresa soldaţilor ruşi. Afirmaţiile sale au atras atenţia atât Rusiei, cât şi comunităţii internaţionale. Gennadiy Druzenko, în vârstă de 49 de ani, a declarat pentru postul TV Ukraine24 că vrea ca toţi soldaţii ruşi care ajung în spitalul său să fie castraţi. "Am fost întotdeauna un mare umanist și am spus că, dacă un om este rănit, nu mai este un inamic, ci un pacient. Dar acum am dat ordine stricte de a se castra toți bărbații ruși capturați, pentru că sunt gândaci, nu oameni", a fost declaraţia lui Druzenko.

UPDATE 10:27. Singurul producător de tancuri din Rusia şi-a oprit producţia: nu mai are piese

UralVagonZavod - singurul producător de tancuri din Rusia - şi-ar fi încetat producţia din lipsă de piese. În aceeaşi situaţie s-ar afla şi uzina Chelyabinsk, fabrică ce produce tractoare. Cele două companii erau specializate în producţia şi mentenanţa tancurilor, dar şi a altor echipamente blindate folosite de armata rusă.

UPDATE 09:45. Noi imagini din satelit arată dezastrul din orașele ucrainene, după bombardamentele rușilor

Dezastru lăsat în urmă de atacurile rușilor în Ucraina. Armata lui Vladimir Putin bombardează fără milă, de 27 de zile, oraşe întregi fiind prefăcute în praf şi cenuşă. Au fost devastate zone rezidenţiale și mulți oameni nevinovați au fost uciși. Ieri, compania Maxar Technologies a publicat noi imagini din satelit cu distrugerile din Irpin, Mariupol și Cernihiv.

UPDATE 09:40 Contraspionajul ucrainean anunţă că a dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva lui Zelenski

Un grup de diversionişti ruşi, condus de un agent FSB, a fost arestat în oraşul Ujgorod, situat la frontiera Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria, informează Unian - agenţia de presă ucraineană. Grupul, format din 25 de bărbaţi, urma să comită acte de sabotaj în cartierul guvernamental de la Kiev. Aceşti bărbaţi plănuiau să se prezinte drept soldaţi ucraineni.

UPDATE 09:15. Armata rusă susţine că a capturat peste 500 de ucraineni

Armata rusă susţine că are peste 500 de prizonieri ucraineni, informează DPA. Ruşii au trimis Crucii Roşii documentele necesare pentru a începe un proces de "schimb". Rusia este dispusă să-i cedeze pe ucraineni în schimbul prizonierilor de război ruşi.

UPDATE 09:02. Armata ucraineană anunţă că a preluat controlul asupra oraşului Makariv, situat la 48 km vest de Kiev

Forţele armate ucrainene anunţă marţi dimineaţa, într-un mesaj postat pe Facebook, că au preluat controlul asupra Makariv, un oraş situat la 48 de kilometri vest de Kiev, relatează AFP. ”Steagul statului ucrainean a fost ridicat în oraşul Makariv”, în timp ce ruşii se retrăgeau, anunţă armata ucraineană. Oraşul Makariv a fost devastat de atacuri ruse. Un atac curs cu mortier s-a soldat, la 19 martie, cu şapte morţi şi cinci răniţi, potrivit poliţiei locale. Bombardarea unei brutări industriale, la 7 martie, s-a soldat cu şapte morţi.

UPDATE 8:45. Un convoi de civili plecat din Mariupol, atacat la Zaporojie

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporojie, a declarat că vehiculele care transportau civili au fost atacate de forţele ruse. Maşinile plecaseră din Mariupol, iar patru copii, iar doi sunt în stare gravă, potrivit CNN.

UPDATE 08:05. Proviziile ruşilor nu vor ajunge mai mult de trei zile, anunţă armata ucraineană

Armata ucraineană susţine, într-un raport dat publicităţii marţi dimineaţa, că forţele ruse mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile, informează The Guardian, citat de news.ro. “Conform informaţiilor pe care le avem, forţele ruse de ocupaţie care acţionează în Ucraina au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile”, se arată în raport. Oficialii ucraineni au precizat că situaţia este la fel şi în ceea ce priveşte combustibilul.

Zelenski: "Am înţeles cu toţii. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru Suspilne, că Ucraina nu este acceptată în NATO deoarece ţările din alianţă se tem de Rusia, informează Le Figaro, citat de news.ro.. “Am înţeles cu toţii deja. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia. Asta este tot. Şi trebuie să ne calmăm şi să spunem: OK, trebuie alte garanţii de securitate”, a afirmat Zelenski.

El a menţionat că există ţări din NATO care vor “să fie garanţii securităţii Ucrainei”. “Sunt ţări care sunt pregătite să facă tot ce alianţa ar trebui să facă dacă am fi fost membri. Şi cred că este un compromis normal”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Biden spune că sunt semne clare că Putin are în vedere folosirea de arme biologice şi chimice în Ucraina

Acuzaţiile Rusiei că Kievul are arme biologice şi chimice sunt false şi arată că preşedintele rus Vladimir Putin are în vedere folosirea acestor arme de către el însuşi în războiul împotriva Ucrainei, a afirmat luni preşedintele american Joe Biden, potrivit The Guardian, citat de news.ro. “Putin este încolţit şi acum vorbeşte despre noi inclusiv că am avea arme biologice şi chimice în Europa, ceea ce nu este adevărat. Sugerează şi că Ucraina are arme biologice şi chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că are în vedere folosirea acestor arme”, a spus Biden la un eveniment.

Aceste afirmaţii vin în contextul în care anterior oficiali de la Washington şi din ţările aliate au acuzat Rusia că susţine fără dovezi că Ucraina are un program de arme biologice, acesta fiind doar un posibil preambul al unei posibile lansări a peopriilor atacuri biologice sau chimice.

ONU: 925 de civili au fost ucişi în Ucraina

Aproximativ 925 de civili au fost ucişi şi 1.496 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia, a anunţat Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), citat de The Guardian. Printre cei decedaţi se numără 11 fete, 25 de băieţi şi încă 39 copii despre care nu se ştie dacă erau fete sau băieţi.

Majoritatea victimelor s-au înregistrat în regiunile Doneţk şi Luhansk: 1.017 persoane – 256 decese, 761 răniţi. Kiev, Cerkasî, Cernihiv, Harkiv, Herson, Mikolaiv, Odesa, Sumî, Zaporojie, Dnipropetrovsk şi Jîtomîr au întregistrat 1.404 victime.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 27 LIVE TEXT. Peskov anunţă singurul caz în care Putin ar folosi arme nucleare. Pentagon: Armata ucraineană recâştigă teren în faţa ruşilor