Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România a fost la un pas de blackout. În loc de investiţii, statul roagă populaţia să nu spele seara şi să ţină AC pe minimum 24 de grade

România a fost aproape de o pană majoră de curent. Şi a tras concluzia că, din cauza reţelelor vechi şi a importurilor la preţuri record, e mai bine să se întoarcă la cărbune. Statul vrea să redeschidă centralele şi să le ţină funcționale cât mai mult timp. Ministrul Energiei negociază la Bruxelles acest lucru. 

de Florentina Lazăr

la 19.07.2024 , 20:00

Caniculă ne-a arătat slăbiciunile sistemului energetic. Din cauza consumului mare şi a supraîncărcării reţelei, mai multe spitale din ţară au fost afectate de întreruperi, iar zeci de mii de oameni au stat fără curent ore în şir. În plus, electricitatea necesară seară a fost importată, la preţuri foarte mari. Cu un sistem energetic sub presiune, premierul Marcel Ciolacu a convocat Comandamentul de Energie.

"Din punctul meu de vedere vom găși soluțiile pe termen scurt, însă facem un plan totuși pe termen mediu să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat acum", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Soluţia găsită a fost revenirea la cărbune

Articolul continuă după reclamă

Soluţia găsită a fost revenirea la cărbune, că să crească producţia internă. Pentru a face acest lucru, Guvernul are nevoie de acordul Bruxelles-ului. În ultimii 5 ani, 15 grupuri pe cărbune au fost scoase din folosinţă, pentru că poluează. Producţia a scăzut aproape la jumătate. Practic, au dispărut 2.000 de MW, pe care acum îi importăm.

Pe acelaşi subiect

"Până când tehnologiile, inclusiv cele de stocare mai evoluează pentru a preveni situații în care nu ai nici soare nici vânt trebuie să te bazezi pe niște capacități în bandă și dacă se poate și flexibile cu atât mai bine. Cărbunele e o capacitate în bandă, produce constant, e costisitor să-l oprești sau pornești", explică Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Polonia a negociat la Bruxelles menţinerea termocentralelor pe cărbune până în 2049, iar Germania şi-a redeschis curând o mină relocând populaţia unui sat. În plus, mare parte din rețeaua electrică are peste jumătate de secol, iar investiţiile sunt critice.

"În sectorul de distribuție pentru următorii 5 ani este nevoie de 10 mld. din care 6 sunt fonduri proprii. O să fie un impact în tarif pentru că triplăm investițile și banii se iau din mediul privat. 5 bani pe kilowat ora în 2030", precizează Daniela Dărăban, director executiv Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Guvernul ne recomandă să reducem consumul de energie

Până atunci, Guvernul ne recomandă să reducem consumul de energie electrică seara, dar și să evităm folosirea mașinilor de spălat la orele de vârf. În plus, aparatul de aer condiționat trebuie setat la o temperatură constantă între 24 și 26 de grade Celsius.

"Nu sunt de acord, eu la ora aia spăl și dau aerul condiționat la 16. Ei oricum dau recomandările dar noi le încălcăm", spune un român. "Eu venind seara târziu acasă prefer să-mi fac treburile tot seara. Variază foarte mult pentru persoanele care stau acasă și care se duc să muncească în fiecare zi", adaugă altcineva.

Autorităţile au anunţat şi că vor continuă proiectul mini reactorelor nucleare de la Doiceşti. Urmează studii estimate la minimum 153 milioane dolari. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » România a fost la un pas de blackout. În loc de investiţii, statul roagă populaţia să nu spele seara şi să ţină AC pe minimum 24 de grade