Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video ANIMAȚIE. Cum apar penele de curent. Siguranţele sar mai ales în cartierele cu multe blocuri de locuințe

Pe lângă căldura copleşitoare, oamenii sunt nevoiţi să se descurce şi fără curent electric. Avariile sunt tot mai dese la reţele din cauza căldurii excesive. În Bucureşti, locatarii din zeci de cartiere şi-au adus aminte de perioada comunismului: fără lumină, apă caldă şi, în plus, fără aer condiţionat la temperaturi inumane. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 18.07.2024 , 19:29

Cod roșu de caniculă, cod roșu și în energie. În Capitală, lumina a picat în zeci de cartiere. În Bucureştii Noi, oamenii au stat fără curent ore în şir.

"Mirosea a cablu încins. A dat drumul la 5:50 dimineața, apoi l-au mai oprit în jur de ora 12. E foarte greu. Dupa ce că nu mai poți să mai bagi un aer condiționat, nici o gură de apă rece să bei", se plânge o femeie. "Ne e greu cu frigiderele, nu mai poți să păstrezi nimic, nici brânzeturi, nici apă, nici carne. Suntem obligați să ne spălăm doar cu apă rece", spune un bărbat.

Problemele apar în cartierele cu multe blocuri de locuinţe

Vezi și

Problemele apar în special în cartierele cu multe blocuri de locuinţe. Majoritatea apartamentelor au o putere instalată de 3 kW, însă atunci când locatarii au în acelaşi timp un consum mai mare - adică aparate de aer condiţionat, maşină de spălat rufe, cea de spălat vase şi plita electrică, siguranţa sare. În plus, transformatoarele vechi se încing și, în unele cazuri, din cauza consumului foarte mare, cedează.

Pe acelaşi subiect

Consumul de energie din București este cu 45% mai mare decât într-o zi normală de vară. Și la nivelul județului Ilfov, ajunge să depășească valorile înregistrate în orașele Timișoara și Arad cumulat. Iar la nivelul întregii ţări, consumul de electricitate este cu 30% mai mare.

"Sunt zonele unde nu s-au făcut investiții de foarte mult timp, unde sunt transformatoare, echipamente foarte vechi. Mai sunt şi zonele care s-au dezvoltat în jurul oraşelor mari, zonele rezidenţiale care nu au o reţea dimensionată conform consumului din zona respectivă", explică Ciprian Cherciu, expert în energie.

Guvernul are explicaţii, dar puţine soluţii

Guvernul are explicaţii, dar puţine soluţii. "Am dispus convocarea pentru mâine dimineață a comandamentului pentru energie. Este nevoie să venim cu soluții eficiente pentru că ne așteaptă în continuare o vară provocatoare", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

"Nu sunt probleme deosebite în sistem, sigur, apar avarii locale, sunt echipamente care stau în bătaia soarelui la 43 de grade. Echipamentele din reţea nu sunt la umbră, din păcate", adaugă Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Astfel de situaţii se vor înmulţi în următorii ani pe fondul încălzirii globale, spun specialiştii. "Vom avea pene de curent, poate mai lungi, poate mai dese. Nu se pot întări reţelele de distribuţie de energie electrică peste noapte, ele ar fi trebuit să fie făcute de ani de zile, ar fi trebuit să existe niste cartografieri ale riscului climatic", spune Corina Murafa, expert în energie.

Ce este necesar să avem în casă

"Este recomandat să avem, mai ales dacă vorbim de seară, o lanternă, eventual o baterie externă pentru consumatorii mici pentru telefoane şi o lumină să vezi prin casă şi până la chestiuni mai sofisticate. Dacă sunt sisteme care trebuie să funcţioneze, atunci putem apela la upc-uri sau baterii externe ceva mai mari, cu capacități de 2-3 kwh, nişte mini generatoare", precizează Ciprian Cherciu, expert în energie.

Peste toate, vine şi problema producţiei mai mici decât consumul. România importă energie în vârfurile de seară, la preţuri exorbitante, 900 de euro pe MW este recordul de azi. Pentru că nu există stocare, producția din centralele fotovoltaice este aproape inexistentă seara, iar în zilele foarte călduroase, ne lipsește și energia eoliană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
Vă gândiţi să vă întoarceţi din vacanţă din cauza ciclonului de pe litoral?
Observator » Ştiri economice » ANIMAȚIE. Cum apar penele de curent. Siguranţele sar mai ales în cartierele cu multe blocuri de locuințe