Antena Meniu Search
x

Video România intră în cursa înarmării. Pe lângă avioane, Armata vrea să cumpere tancuri, rachete sau submarine

Noi achiziţii militare majore. România vrea să cumpere, pe lângă avioane, tancuri, rachete sau submarine. Ministerul Apărării a cerut acordul Parlamentului în acest sens. Decizia vine în contextul în care şefii NATO au avertizat astăzi ţara noastră că Rusia vrea să se întoarcă la graniţele fostei URSS. Oficialii Alianţei inspectează zilele acestea şi fabricile de armament din  întreaga Europă.

de Redactia Observator

la 12.04.2023, 20:20

Vezi și

Din România fabrica de la Plopeni, specializată în producerea de obuze şi uzina de la Dragomireşti, Dâmboviţa, unde se fabrică bombe şi muniţie de artilerie au fost alese de Comisia Europeană pentru modernizare. "Motivul vizitei mele aici este industria de armament în contextul acestui război din Ucraina. Trebuie să producem echipament militar Ucrainei dar şi muniţie", a declarat Thierry Breton, comisar european. "Dezvoltarea acestor capacităţi este necesară şi uzgentă pentru a putea asigura necesarul Ministerului Apărării şi asigurarea stocului de muniţie pentru celelalte ţări NATO", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

La Marea Neagră, militarii noştri aproape că nu au cu ce lupta

Înarmarea urgentă şi completarea stocului de muniţie vin în condiţiile în care luna trecută Consiliul Uniunii Europene a decis livrarea către Ucraina a peste un milion de proiectile, într-un termen de 12 luni. "Continuăm să ne creştem rezervele de muniţie prin procesul pentru apărare stabilit de NATO. Preşedintele Putin nu se pregăteşte pentru pace. El se pregăteşte de şi mai mult război, de noi ofensive", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Şefii NATO au venit în România să se asigure că militarii sunt pregătiţi să intervină oricând.

"Planurile Rusiei sunt acelea de a se întoarce la graniţele din 1997, când au spus că vor să aibă o 'zonă tampon'. Iar asta include şi România", a declarat Rob Bauer, preşedintele Comitetului Militar NATO. România a mărit bugetul armatei la 2,5% din PIB, adică aproape 7 miliarde de euro. Vrem să cumpărăm sisteme de rachete pentru forţele terestre şi aeriene, obuziere, peste 54 de tancuri Abrahms, submarine şi drone de luptă. "Din acest 2,5% aproximativ 37% sunt repartizate programelor de înzestrare. În Parlament mai avem si sper să avem aprobat curând pachetul de dotări pentru forţele navale", a declarat Daniel Petrescu, şeful Armatei Române.

La Marea Neagră militarii noştri aproape că nu au cu ce lupta. Fregatele şi corvetele vechi nu pot face faţă unui conflict direct cu Rusia, aşa că au solicitat modernizarea vaselor de luptă deja existente dar şi achiziţia de nave antimină şi 3 submarine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » România intră în cursa înarmării. Pe lângă avioane, Armata vrea să cumpere tancuri, rachete sau submarine