Antena Meniu Search
x

Video România, la un pas de a găsi o nouă sursă de gaz. Metoda prin care am putea scăpa de dependenţa gazului rusesc

România face încă un pas pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc. Începând de azi e funcţională conducta care traversează Grecia şi Bulgaria, prin care vom putea importa gaz din zona Mării Caspice. Vestea este una importantă, mai ales că Rusia pune noi piedici. Ultima mişcare: a anunţat că închide o conductă de petrol care alimentează şi România. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 07.07.2022, 19:46

Vezi și

Infrastructura necesară ca să ajungem la gazul azer este gata. Ultima bucată a conductei care pleacă din Azerbaidjan, trece prin Georgia şi apoi ajunge în Grecia şi Bulgaria, a fost finalizată. 

Nicolae Ciucă, premierul României: Este un interconector cât se poate de important pentru tot ceea ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa. Va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolia şi Adriatică şi se leagă prin conducta BRUA dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovzionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. 

Deşi România importă doar 10-20% din gazul de care are nevoie, prin această nouă rută ţara noastră poate avea acces şi la gazele lichefiate care ajung pe mare. 

De altfel, Rusia foloseşte energia ca pe o armă. Un tribunal de acolo a ordonat consorţiului care operează conducta prin care este transportat ţiţei din Marea Caspică să îşi suspende activitatea pentru o lună. Motivul declarat: o inspecţie tehnică în urma unor aşa-zise nereguli privind scurgeri de petrol. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Rusia încearcă să îşi creeze condiţii favorabile de negociere întrerupând gazul sau petrolul sau împiedicând Ucraina să exporte alimente. 

Mihnea Cătuţu, specialist în Energie: Vedem, în acelaşi timp, şi nişte şicane între guvernul kazah şi Kremlinul legat în general de importurile de petrol din Kazahstan care tranzitează Federaţia Rusă, ajung la Novorosisk şi, de acolo, prin Marea Neagră sunt transportate către restul lumii, inclusiv către România. 

România caută soluţii

Grupul care deţine rafinăria Petromidia Năvodari, unde se procesează ţiţeiul din Kazahstan, a anunţat, însă, că ponderea petrolului venit prin această conductă este una scăzută şi că măsura nu va influenţa piaţa produselor petroliere din România. 

Greta Neagu, reporter Observator: În momentul de faţă, circa 70% din cantitatea de petrol de care avem nevoie provine din import, iar 30% reprezintă producţia proprie. Ca principală sursă rămâne, în continuare, Kazahstan- de unde provin cam jumătate din importuri, urmată de Rusia de unde aducem, iarăşi, cantităţi importante. 

Mihnea Cătuţu, specialist în Energie: Cu siguranţă suntem afectaţi. Tot ţiţeiul care vine în România vine prin portul Novorosisk. Deci trebuie să vedem, în primul rând, dacă această decizie vizează doar acea conductă sau vorbim de un conflict mai mare, care va viza tot transportul de petrol kazah prin Rusia către România caz în care, bineînţeles, problema va fi mai mare. 

Laurian Lungu, economist:  Această conductă este foarte importantă pentru Europa. Ea transportă, la ora actuală, undeva în jur de 1% din producţia globală -  în jur de 1,2 milioane de barili pe zi. 

Experţii spun, însă, că adevăratele îngrijorări nu sunt legate de aprovizionare, ci de modul în care războiul economic dintre Rusia şi Europa va impacta în continuare preţurile carburanţilor, care au explodat de la începutul invaziei Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » România, la un pas de a găsi o nouă sursă de gaz. Metoda prin care am putea scăpa de dependenţa gazului rusesc