Antena Meniu Search
x

România nu îndeplinește nicio condiție pentru a trece la moneda euro

România nu poate trece la moneda euro. O spune chiar Comisia Europeană după ce a avaluat cele 7 ţări din zona euro care nu au trecut încă la moneda unică. Practic, în urma analizei, a reieşit că România este singurul stat din Uniunea Europeană cu un deficit excesiv. Nu este însă singura problemă cu care se confruntă ţara noastră. 

de Ioana Matei

la 02.06.2022, 14:18

Vezi și

Pentru a putea adopta moneda europeană, România trebuia să îndeplinească patru criterii importante, dar nu a reuşit să bifeze nici măcar unul. Practic, România a ratat criteriul de stabilitate a preţurilor, criteriul cursului de schimb, criteriul de finanţe publice şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung. 

România este singurul stat cu deficit excesiv dintre toate cele şapte țări analizate de Comisia Europeană pentru îndeplinirea criteriilor de adoptare a monedei europene: Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia. 

Avem un deficit comercial mare, adică importăm mult și producem puțin. Apoi, nu stăm bine nici la stabilitatea prețurilor unde doar Suedia și Croația au reușit să îndeplinească criteriile de adoptare iar cursul de schimb nu este la nivelul stabilit pentru trecerea de la moneda națională la cea europeană.

Nu în ultimul rând, ne îndatorăm la dobânzi foarte mari pe termen lung iar dintre cele șapte țări analizate de Comisia Europeană, doar Croația este pregătită să adopte moneda europeană de la 1 ianuarie 2023. Și Bulgaria ar urma să treacă la Euro peste 2 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » România nu îndeplinește nicio condiție pentru a trece la moneda euro