Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România produce tone de mere gustoase, dar aproape nimeni nu le vrea. Cumpărătorii preferă fructele cu aspect frumos

Dumnezeu ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă. A fost belșug în livezile de meri din țară, dar producția mare nu îmbogățește pe nimeni. Fără forță de muncă și sătui să își vândă recoltele pe nimic, mulţi fermieri și-au abandonat fructele în pomi. Nici clienţii nu mai caută mere de soi românesc: preferă fructele arătoase, din import. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 26.05.2022 , 10:01

În livada de 8 hectare a lui Felix Odină din Mehedinți. crengile pomilor gem sub greutatea rodului. 60 de tone de fructe au rămas însă neculese. 

Felix Odină, fermier: Noi știm să producem bine. Ne lovim de partea de desfacere a produselor. 

Cristina Oprea, reporter Observator: 40 de tone pe hectar. Aceasta este producția medie de anul acesta. Sunt soiuri care au produs și cu 10 tone mai mult față de anii anteriori. Asta nu înseamnă că fermierii au avut prea mult de câştigat.

Vezi și

Citește și: Beneficiile merelor pentru sănătate. De ce e recomandat să le incluzi în alimentația ta

Pe acelaşi subiect

Odată ce fructele dau în pârg, pentru fermieri începe calvarul. Cei care cumpără fructele de la producători pentru a le revinde în pieţe se tocmesc la fiecare bănuţ și nu dau mai mult de 1 leu pe kilogram. Supermarketurile oferă până la 2 lei pe kilogram, dar pun condiţii pe care puţini dintre mici producători le pot onora. 

Felix Odină, fermier: Neapărat să ai un depozit în care să ai temperaturi controlate, să ai mediu controlat.

Citește și: Ce se poate întâmpla cu organismul tău dacă nu ai fructe în alimentație. Motivul pentru care ar trebui să le incluzi în dieta ta

Românii se uită la aspectul merelor, nu la țara de origine 

Culmea, nici la piaţă merele românești nu prea mai sunt căutate, se plâng vânzătorii. Oricât ar scădea preţul, piețarii rămân deseori cu marfa pe tarabă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: Efecte secundare surprinzătoare ale consumului de sos de mere. Află ce spun specialiștii

Un kilogram de mere româneşti costă în piaţă în jur de 1,5 lei. În supermarket, spălate, ceruite, eventual ambalate în pungi de plastic, merele sunt vândute cu preţuri pornind de la 3 lei pe kilogram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » România produce tone de mere gustoase, dar aproape nimeni nu le vrea. Cumpărătorii preferă fructele cu aspect frumos