Antena Meniu Search
x

Video România produce vin mult și bun, dar nu știm să-l promovăm peste hotare. Sub 7% din vinul românesc este vândut în străinătate

România produce vin mult, de foarte bună calitate, care poate sta oricând la masă cu vinul franţuzesc sau italienesc. Cu toate acestea, mai nimeni nu ştie în afara graniţelor ce comoară se ascunde în pivniţele noastre. Vinul românesc ajunge în cantităţi nesemnificative la export, iar asta se întâmplă pentru că tot vinul produs de noi e băut... tot de noi. Şi nu ne ajută nici promovarea prea mult.

de Redactia Observator

la 24.04.2022, 19:34

România produce mult vin. Din ce în ce mai mult. Anul trecut am bătut toate recordurile: 1.530 de milioane de litri, cea mai mare cantitate din istorie. Suntem pe locul 6 în Uniunea Europeană şi pe 15 în lume. 

Ștefan Timofti, brand manager: Avem în jur de 200.000 de hectare de viţă de vie. 

Marian Timofti, preşedintele somelierilor din România: Avem soiurile noastre autohtone. Ieşind cu ele pe piaţă îi putem uimi pe străini. Pentru prima dată am prezentat o Fetească Neagră în Brazilia. Era o coadă de vreo 50 de persoane care aştepau să deguste un soi despre care ei nu au mai auzit nimic. 

Oana Stan, director de marketing cramă: Dacă tu nu te faci vizibil, atât cât ar trebui, e clar că nimeni nu te ia în seamă. Wow, ce vin minunat. De unde este, din România. România face vin? Da, şi nu puţin. Ah, e şi de calitate. Uite câte medalii au. În toată lumea. Dar până nu ajungi să fii descoperit, nu ajungi la masa marilor jucători. 

Pe acelaşi subiect

Sub 7% din vinul românesc este vândut în străinătate

Sub 7% din vinul românesc este vândut în străinătate. În 2021 am obţinut doar 30 de milioane de euro din exportul de vin. Nici nu aveam cum să vindem mai mult, pentru că nu am participat la niciun târg internaţional. Aşa a decis Ministerul Economiei. Acum, situaţia s-a schimbat. 

Radu Oprea: Sunt planificate patru târguri. Două sunt tradiţionale pentru că mereu mergeam în Germania şi Marea Britanie, unde România vindea vin, dar nu foarte scump. 1,5-2 euro pe litru. În acelaşi timp, am văzut şi două târguri programate în zona Asia, în China, o piaţă imensă, foarte ofertantă. 

Marian Timofti, preşedintele somelierilor din România: Ar trebui să fim în restuarantele din străinătate, ar trebui să fim în magazine, în vinoteci. Aia înseamnă prezenţa României în Europa sau în lume. 

De ce nu este promovat vinul românesc

Nu numai statul ignoră promovarea externă a vinurilor româneşti. Nici producătorii autohtoni nu fac eforturi pentru a-şi vinde marfa peste hotare. 

Oana Stan, director de marketing cramăPoate că este o industrie, nu neapărat dezbinată, dar fiecare se uităm în bucăţica lui. Avem exemplul fraţilor noştri de peste Prut, care s-au mişat fantastic. Peste tot este despre Moldova. Ei nu vin niciodată la târguri separaţi, producătorul X sau producătorul Y. Ei vin sub un brand de ţară. 

Explicaţia e simplă. Producătorii sunt mulţumiţi de vânzările pe piaţa locală. 

Stefan Timofti, brand manager: Românul bea vin românesc mult. Aş putea pronunţa un procent de 118%. Adică noi consumăm tot ce se produce la noi în ţară, plus puţin export. Da, consumăm destul de mult. 

Cel mai scump vin românesc, peste 300 de euro

Nimic nu rămâne nevândut. Românii cumpără şi cel mai scump vin românesc, care costă peste 300 de euro. 

Răzvan Stan, somelier magazin de specialitate: Avem unul dintre cele mai scumpe vinuri din ţara noastră. este un vin roşu, din Dealu Mare, care provine dintr-o producţie limitată de doar 590 de sticle, iar preţul este de 1.600 de lei. 

Cifra de afaceri din industria vinului este estimată la un miliard de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » România produce vin mult și bun, dar nu știm să-l promovăm peste hotare. Sub 7% din vinul românesc este vândut în străinătate