Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România renunță complet la importurile de gaz rusesc. Țara noastră își va acoperi consumul cu importurile din Azerbaidjan

România rupe dependenţa de gazul rusesc. Deficitul va fi acoperit din Marea Caspică, după ce am bătut palma cu Azerbaidjan. Şi Europa îşi pune speranţa în azeri, ba chiar micul stat din Caucaz ar putea furniza şi electricitate din surse regenerabile. 

de Lucia Cujbă

la 03.02.2023 , 22:10

Romgaz și azerii de la Socar au semnat contractul pentru un miliard de metri cubi de gaze, care trebuie să ajungă în România până în martie anul viitor. Cantitatea ar acoperi 10% din necesar. Metanul din Marea Caspică va ajunge la noi prin conducta TANAP, care pleacă din Azerbaidjan și ajunge în Italia.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Cu toţi am avut de înfruntat provocări energetice fără precedent în 2022: deficit de gaz sau lipsa unor surse de gaz la un preţ accesibil, fluctuaţii ale preţului, turbulenţe în piaţă. Gazul din Azerbaidjan, livrat prin Coridorul Sudic, a venit ca o plasă de siguranţă pentru multe state din regiune." 

România nu va mai folosi gazul rusesc

Vezi și

Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Este o cantitate suficientă pentru a putea trece fără probleme şi iarna următoare. Cu acest contract putem vorbi de a nu mai fi nevoie de a importa gaz rusesc." 

Pe acelaşi subiect

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "România, în afară de Gazprom, nu avea foarte multe alternative. Este un contract predictibil din punct de vedere al cantităţilor, cât şi din punct de vedere al preţurilor."

Azerbaidjan are resurse să înlocuiască parţial Rusia şi este pe cale să devină o putere regională. 

Ilham Aliyev, preşedintele Azerbaidjanului: "Ne propunem ca până în 2027 să dublăm exporturile de gaze către Europa. Putem face asta, pentru că avem resurse. Avem voinţă politică." 

Azerbaidjan devine un jucător important pe piața energiei

Lucia Cujbă, reporter Observator: "Azerbaidjan este curtat de Europa şi pentru resursele de energie verde pe care le are. Curentul produs de eolienele din Marea Caspică ar urma să ajungă pe continent printr-un cablu submarin, care va traversa Marea Neagră. Va avea o lungime de 1.200 de kilometri şi o capacitate de 1.000 MW, adică 10% din consumul maxim zilnic al României. Curentul va fi adus până în zona litoralului românesc, apoi transportat, prin Ungaria, spre restul Europei. Deocamdată, proiectul este la stadiul de idee. Realizarea studiului de fezabilitate va începe în două săptămâni." 

Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Poate fi cofinanţată din fondurile centrale de la Bruxelles, dar pentru asta trebuie să avem un studiu foarte bine făcut." 

Acordul pentru realizarea cablului submarin a fost semnat la sfârşitul anului trecut, la București. Cel mai lung cablu submarin electric în funcțiune are peste 700 de km și leagă Norvegia de Marea Britanie. 

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » România renunță complet la importurile de gaz rusesc. Țara noastră își va acoperi consumul cu importurile din Azerbaidjan