Antena Meniu Search
x

La cât a ajuns preţul gazului în Europa. UE a lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate

Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte a planurilor de plafonare a preţurilor de referinţă ale gazelor dacă acestea cresc, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, după ce Rusia a redus aprovizionarea, relatează Reuters, citat de Agerpres.  Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub nivelul din februarie 2022, ajungând la cel mai mic tarif de la începutul războiului din Ucraina

de Redactia Observator

la 02.02.2023, 15:51

La cât a ajuns preţul gazului în Europa. UE a lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
Contor de gaz - Profimedia

Preţul de referinţă, pe baza preţurilor GNL globale şi publicat miercuri seară, va fi folosit alături de preţul gazelor în Europa pentru a declanşa o plafonare a preţului de referinţă la gaze, dacă preţurile cresc la un anumit nivel.

Din 15 februarie, preţul gazelor în UE va fi plafonat dacă preţul de referinţă depăşeşte 180 euro/Megawatt oră, timp de trei zile, şi este cu 35 euro/Megawatt oră peste preţul de referinţă GNL.

Preţul de referinţă GNL a fost evaluat la 55,21 euro/Megawatt oră miercuri seară, de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au închis miercuri la 59,30 euro/Megawatt oră, ceea ce înseamnă un spread (diferenţa dintre preţul de cumpărare şi vânzare - n. r.) de aproximativ 4 euro/Megawatt oră faţă de nivelul preţului de referinţă GNL, departe de spreadul de 35 euro/Megawatt oră necesar pentru declanşarea plafonării preţului de referinţă în UE.

În decembrie, preţurile la gaze în Europa au depăşit 140 euro/Megawatt oră, dar de atunci au scăzut semnificativ, datorită iernii blânde şi a umplerii aproape complete a facilităţilor de stocare a gazelor din UE. Evaluarea ACER a preţului de referinţă GNL este o medie a unor preţuri internaţionale la gazele naturale lichefiate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » La cât a ajuns preţul gazului în Europa. UE a lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate