La cât a ajuns preţul gazului în Europa. UE a lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte a planurilor de plafonare a preţurilor de referinţă ale gazelor dacă acestea cresc, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, după ce Rusia a redus aprovizionarea, relatează Reuters, citat de Agerpres. Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub nivelul din februarie 2022, ajungând la cel mai mic tarif de la începutul războiului din Ucraina
Preţul de referinţă, pe baza preţurilor GNL globale şi publicat miercuri seară, va fi folosit alături de preţul gazelor în Europa pentru a declanşa o plafonare a preţului de referinţă la gaze, dacă preţurile cresc la un anumit nivel.
Din 15 februarie, preţul gazelor în UE va fi plafonat dacă preţul de referinţă depăşeşte 180 euro/Megawatt oră, timp de trei zile, şi este cu 35 euro/Megawatt oră peste preţul de referinţă GNL.
Preţul de referinţă GNL a fost evaluat la 55,21 euro/Megawatt oră miercuri seară, de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).
La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au închis miercuri la 59,30 euro/Megawatt oră, ceea ce înseamnă un spread (diferenţa dintre preţul de cumpărare şi vânzare - n. r.) de aproximativ 4 euro/Megawatt oră faţă de nivelul preţului de referinţă GNL, departe de spreadul de 35 euro/Megawatt oră necesar pentru declanşarea plafonării preţului de referinţă în UE.
În decembrie, preţurile la gaze în Europa au depăşit 140 euro/Megawatt oră, dar de atunci au scăzut semnificativ, datorită iernii blânde şi a umplerii aproape complete a facilităţilor de stocare a gazelor din UE. Evaluarea ACER a preţului de referinţă GNL este o medie a unor preţuri internaţionale la gazele naturale lichefiate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰