Antena Meniu Search
x
LIVE

România renunţă la petrolul rusesc. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre posibile efecte asupra facturilor românilor

Ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat că România îşi permite să renunţe la importul de petrol rusesc, iar ţara noastră ca stat membru al UE susţine propunerea Comisiei Europene inclusă în al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

De Redactia Observator la 04.05.2022, 16:12
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunţat că România renunţă la petrolul rusesc
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunţat că România renunţă la petrolul rusesc

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat miercuri, 4 mai, că România renunță la petrolul rusesc. ”Se discută de foarte mult timp acest lucru. Noi am discutat de mult timp cu companiile din România care dețin rafinării. Nu e vorba despre un embargou, este vorba despre un phase out (n.r. - eliminare treptată) al țițeiului rusesc începând cu 31 decembrie sau 1 ianuarie anul acesta și de asemenea cu două luni mai mult e vorba de produsele petroliere: benzină și motorină.

România este solidară, este un stat membru, susține decizia Comisiei Europene, nu se pune problema să nu fim pregătiți sau să ne ia prin surprindere acest lucru”, a declarat Virgil Popescu.

Chestionat dacă nu există posibilitatea creşterii preţului la gaz, în acest context, ministrul a oferit asigurări că nu va exista o scumpire şi a amintit că Guvernul a aprobat deja o ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea preţului la gaz. „Preţul gazului pentru români, aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgneţă în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este la un preţ fix de 150 lei pe MW”.

„Deci nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio ameninţare pe termen scurt. Noi lucrăm la reducerea dependenţei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lăsaţi-ne să finalizăm”, a completat Popescu.

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis a anunţat că România susţine sancţiunile impuse împotriva Rusiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei anunţat de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, printre care se numără interzicerea importului de petrol rusesc în alte state, că România sprijină această propunere, iar Guvernul României lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei în urma războiului declanşat în Ucraina. Astfel, Uniunea Europeană propune interzicerea totală a importurilor de petrol rusesc, într-un mod organizat, prin eliminarea treptată a livrărilor de petrol brut în termen de şase luni şi produse rafinate până la sfârşitul anului.

De asemenea, UE elimină Sberbank şi alte două bănci importante din Rusia din sistemul financiar global SWFIT, interzice difuzarea a trei televiziuni importante ruseşti în interiorul Uniunii şi realizează o listă de ofiţeri, militari de rang înalt şi alte persoane care au comis crime de război în Bucea şi care sunt responsabili pentru asediul inuman al oraşului Mariupol. Von der Leyen a vorbit şi despre reconstrucţia Ucrainei şi a propus elaborarea unui pachet de ajutor menit să aducă investiţii masive care să răspundă nevoilor şi reformelor necesare, deoarece PIB al ţării va scădea cu până la 35%-50% doar anul acesta.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » România renunţă la petrolul rusesc. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre posibile efecte asupra facturilor românilor