Antena Meniu Search
x

România are vinuri de soi, dar este aproape inexistentă pe harta exporturilor

Avem printre cele mai bune vinuri din lume. Avem şi crame moderne, şi peisaje care te lasă fără grai. Dar asta pare să nu ne ajute foarte mult - suntem aproape inexistenţi pe harta exporturilor de vin, dar şi pe rafturile magazinelor din străinatate.

Vezi și

Avem printre cele mai bune vinuri din lume. Avem şi crame moderne, şi peisaje care te lasă fără grai. Dar asta pare să nu ne ajute foarte mult - suntem aproape inexistenţi pe harta exporturilor de vin, dar şi pe rafturile magazinelor din străinatate.

Reporterii emisiunii 'În Premieră' ne arată România aşa cum este: ţara paradoxurilor.

E mijloc de octombrie si in varful unui deal din sud estul Romaniei e petrecere mare. Se anunta un an cu o productie impresionanta de vin. Si totusi, in lumea viticultorilor, nu e asa veselie mare. 

DUMITRU VÂRGĂ, director cramă: Romania era, pana in anii 90, a cincea putere viticola a lumii. Deja suntem pe locul 10 in momentul asta, speram sa ne oprim din cadere. 

Caderea s-a intamplat, paradoxal, dupa anii 90. Politica de privatizare, fara logica si fara suflet, a facut ca multe dintre podgorii sa dispara. Dupa care, au venit tot felul de "intemperii" - masuri aberante, si chiar abuzuri sau presiuni. 

Virgil Mândru, proprietar podgorie: Oamenii de afaceri se roaga sa nu fie deranjati de politicieni. De ajutor s-au obisnuit ca e mai greu. In general, din partea politicienilor primim controale, suspiciuni de fraude, evaziuni, de obicei investitorii romani sunt considerati un pic daunatori asa.

Claudiu Necsulescu, proprietar podgorie: Pana in 2001 nu doar ca nu era stimulat, era chiar penalizat vinul, deci aveam inclusiv o taxa de sanatate pe care o plateam la Ministerul Sanatatii, fiind considerat bautura alcoolica, lucru care in nicio tara viticola din UE nu se intampla.

Statul si-a batut joc, astfel, de o industrie care putea fi salvarea noastra, si ca imagine, si ca economie. Iar semne ca s-ar putea schimba ceva nu se vad deloc. 

Ceea ce la noi e greu de inteles, la vecinii de peste Prut a devenit brand national. Viticultura contribuie cu 3 la sută la produsul intern brut al Replublicii Moldova iar tara a devenit al 13 lea cel mai mare producator al lumii.  

Gheorghe Arpentin, director Oficiul national al Viei si Vinului Republica Moldova: Chiar daca noi pe piata interna suntem in competitie, am spus ca la exterior trebuie sa fim mai consolidati, sa lucram in echipa, si asa s-a nascut marca comerciala brandul Moldovei, o legenda vie.

Republica Moldova reuşeşte să exporte de patru ori mai mult decât România.  Iar principala piata de desfacere a vinului moldovenesc este, culmea, tara noastra. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » România are vinuri de soi, dar este aproape inexistentă pe harta exporturilor