Antena Meniu Search
x

Video Românii au scos banii din bănci şi i-au pus la saltea. 8 miliarde de lei retraşi doar în luna martie

Panica românilor se vede în conturile bancare. În martie, cu războiul la graniţe, oamenii au scos din bănci opt miliarde de lei, un record absolut. Mulţi au fost schimbaţi în valută, mai ales în euro. Restul a ajuns la saltea sau pe ce-au mai avut oamenii nevoie. În faţa unei noi crize, bancherii şi analiştii ne îndeamnă să luăm decizii raţionale atunci când vine vorba de buget. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 12.05.2022, 19:43

Vezi și

Mulţi dintre cei cu economii în bănci au reacţionat emoţional şi au retras masiv numerar.

Bărbat-reporter: Bani deoparte şi bani cash.

- Aveţi mai multă încredere în bani cash?

- Da, categoric.

Pe acelaşi subiect

8 miliarde de lei retraşi din bănci în martie

Lucia Cujbă, reporter Observator: Cash-ul din bănci a scăzut cu 8 miliarde de lei în martie, față de februarie. De la 164 de miliarde de lei, soldul a ajuns la 156. E cea mai mare scădere lunară înregistrată din 2003, de când BNR face astfel de raportări.  

Pe principiul ce-i în mână nu-i minciună, mulţi au ales să-şi ţină banii la saltea.

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Războiul, cu siguranţă, că i-a pus pe oameni în ipostaza de a încerca să aibă nişte lichidităţi ceva mai accesibile. Accesul rapid la lichiditate îţi dă flexibilitate de mişcare, de a lua decizii rapid.

Alţii au preferat să cumpere euro. Soldul depozitelor în valută a urcat cu 700 de milioane de euro, la peste 25 de miliarde de euro. Şi cum cererea dictează oferta, a apărut şi specula dealerilor de la casele de schimb.

Adrian Negrescu, consultant financiar: Oamenii au înţeles că, dacă ţin banii în cont, dobânda pe care o au în depozite este mai mică decât inflaţia. Motiv pentru care mulţi dintre ei şi-au scos banii de la bancă, leii, şi-au transformat în valută.

Totul a plecat de la teama românilor că leul se va prăbuşi. Bancherul-şef, Mugur Isărescu, ne linişteşte.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: A fost un început de panică calmat. Altminteri, cursul am reuşit să îl ţinem stabil.

Cătălin Ioniţă, reprezentant bancă comercială: Am observat şi noi în martie o scădere a soldului, dar, din datele pe care le avem în prezent, putem spune că a fost o volatilitate de moment.

Bărbat-reporter: Mi-am adunat anumite economii în fiecare lună. 150, 200 mi-am adunat permanent.

-Acasă sau în bancă?

În bancă. În caz de ceva.

Şi în luna februarie, lună care coincide cu declanşarea războiului, depozitele în lei au scăzut cu 0,4% faţă de ianuarie, respectiv cu 727 milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Românii au scos banii din bănci şi i-au pus la saltea. 8 miliarde de lei retraşi doar în luna martie