Antena Meniu Search
x

Video Românii caută îngăduire pentru plata ratelor. Care sunt variantele ce pot fi luate în calcul pentru rezolvarea problemelor la bănci

Tot mai mulţi români caută soluţii de negociere cu băncile, pentru a scăpa de povara cheltuielilor din ultima perioadă. Dacă unii optează pentru amânarea ratelor sau pentru refinanţare, alţii vor să obţină reduceri de sold sau chiar ştergerea creditelor, în situaţii excepţionale. Analiştii spun că numărul mare de astfel de cereri e doar unul dintre semnele că urmează o perioadă şi mai dură. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 19.04.2022, 20:08

Vezi și

De la o viaţă îmbelşugată, Irina şi familia sa au ajuns într-un mare impas financiar.  Femeia nu şi-a imaginat vreodată că va ajunge să nu îşi mai poată plăti ratele deşi în casă intrau lunar două salarii bune.

Irina Râmaru, fostă clientă a băncilor: Ratele noastre aproape că s-au triplat. Ce faci? Pierzi casa, stai cu chirie şi plăteşti ratele în continuare sau încerci să te descurci cumva...

Irina avea de plătit două împrumuturi către bănci diferite, ambele luate în franci elveţieni. Fiecare - echivalentul a 50 de mii de euro. O monedă a cărei valoare a explodat faţă de momentul semnării contractului. 

Irina Râmaru, fostă clientă a băncilor:  Este un stres teribil când ai de plătit ratele şi vezi că se măreşte francul. Cresc toate. Creşte preţul alimentelor, utilităţile, toate cresc. Am trei copii, în loc să plătesc trei after school-uri, m-au ajutat părinţii. 

Pe acelaşi subiect

Pentru că negocierile cu banca pe cont propriu, dar şi prin intermediul avocaţilor au eşuat, Irina a apelat la medierea unei instituţii a statului de care puţini au auzit: Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.  A obţinut, astfel, o reducere a soldului cu 30 la sută pentru unul dintre credite, în timp ce altul a fost complet şters. 

Irina Râmaru, fostă clientă a băncilor: Noi am fost buni platnici, niciodată n-am întârziat cu ratele la bancă, am încercat să facem în aşa fel încât să plătim înainte. 

În aceeaşi situaţie se află, de o vreme, tot mai mulţi români. 

Greta Neagu, reporter Observator: În 2022, suma totală a reducerilor obţinute în urma negocierilor dintre bănci şi clienţi a ajuns la 570 de mii de euro. Cei mai mulţi români care au apelat la această metodă au invocat dificultăţile financiare prin care trec. 

Românii cer păsuire din partea băncilor

Centrul de Soluţionare a Litigiilor primeşte constant cereri de la datornici disperaţi. Fără niciun cost, unii ajung să îşi rezolve, amiabil, problemele. 

Alexandru Păunescu, reprezentant BNR in CSALB: Oamenii care vin la CSALB vin pentru că au probleme; au o dificultate în a-şi plăti ratele creditelor. Vorbim deja de 850 de cereri primite la centrul de soluţionare. 10,00 Un sfert - avem 210 dosare transformate pe parcursul acestui an. 

Variantele discutate cel mai des cu băncile sunt amânarea plăţii ratelor, reducerea restului de împrumut sau chiar ştergerea definitivă a creditului. 

​Alexandru Păunescu, reprezentant BNR in CSALB: Mai există şi variantă de reeşalonare, prelungirea perioadei de rambursare a creditului, există şi varianta de a se amâna ratele la plată pentru o perioadă determinată între bănci şi consumatori. 

Cei mai mulţi clienţi ai băncilor care solicită conciliere au între 41 şi 50 de ani. Cu toate astea, şi tinerii cer, în număr tot mai mare, soluţii pentru dificultăţile financiare cu care se confruntă. Majoritatea sunt din Bucureşti, Argeş şi Ilfov. 

Totuşi, sunt specialişti care ne sfătuiesc să nu cerem amânarea ratelor decât în situaţiile-limită. Şi să fim chibzuiţi în această perioadă. Altfel...

Anamaria Ciuhuţa, specialist în educaţie financiară: Ne punem în spate încă un bolovan pentru că mergem cu rata pe o perioadă mai lungă, trebuie să plătim dobânzi pentru această perioadă şi nu este convenabil. Pare foarte atractiv- lasă că fac o refinanţare, lasă că mai amân rata şi ne facem o plăcere. Bine ar fi să nu ne facem plăceri acum, când inflaţia are două cifre! 

Anul acesta, aproape 40 de negocieri s-au încheiat cu reduceri de sold între 200 şi 34 de mii de euro, potrivit datelor instituţiei de mediere. Cei mai mulţi români care au apelat la conciliere au împrumuturi în moneda naţională. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Românii caută îngăduire pentru plata ratelor. Care sunt variantele ce pot fi luate în calcul pentru rezolvarea problemelor la bănci