Video Cât timp se vor mai putea cumpăra locuințe cu ușurință. Ratele la credite au crescut brusc
Vânzările de locuinţe au explodat luna trecută, spre surprinderea tuturor. Tranzacţiile încheiate sunt, de fapt, rezultatul negocierilor de anul trecut, dar şi de dinainte de pandemie, explică dezvoltatorii. În prezent, piaţa imobiliară este înţepenită din cauza incertitudinii. Oamenii aşteaptă fie scăderi de preţuri, fie încetarea războiului din Ucraina, care îi sperie să mai cumpere ceva.
Martie le-a adus un mărţişor-surpriză celor din piaţa imobiliară: tranzacţiile raportate de Agenţia de Cadastru au crescut cu aproape 13 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivelul întregii ţări s-au vândut peste 72.000 de imobile. O creştere spectaculoasă, care are şi o explicaţie dată de specialiştii din vânzări.
Irina Savu, specialist vânzări: Într-adevăr, s-a înregistrat o creştere în martie, anul curent, datorită faptului că acum s-au concretizat tranzacţiile juridice pentru imobilele a căror construcţie a început în anii precedenţi.
Luna trecută, cele mai multe case, terenuri şi apartamente s-au vândut în Bucureşti, Ilfov şi Cluj. La polul opus, cu foarte puţine tranzacţii înregistrate, sunt judeţele Călăraşi, Covasna şi Sălaj. Deşi doritori există, puţini au curajul să mai cumpere ceva într-o perioadă în care dobânzile sunt în creştere, iar războiul din Ucraina, cu efecte peste tot în lume, nu pare să se încheie curând.
Alina Dincă, expert în creditare: Apetitul este în continuare crescut, însă clienţii sunt un pic mai reticenţi vizavi de achiziţia de locuinţe noi, deoarece preţul acestora este mare, iar salariile lor nu s-au modificat. Analizează foarte mult, iar deciziile foarte greu.
Vestea proastă, spun specialiştii, este că preţurile apartamentelor nu vor scădea în viitorul apropiat
Irina Savu, specialist vânzări: Conflictul din Ucraina a generat scumpirea materialelor de construcţii şi indisponibilităţi în cazul transporturilor, tocmai din acest motiv preţurile apartamentelor au crescut.
Greta Neagu, reporter Observator: Un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 63 de metri pătraţi, cum este acesta costa, anul trecut, undeva la 70 de mii de euro. Anul acesta s-a scumpit cu 6 mii de euro şi pe viitor dezvoltatorii spun că nu ştiu cât vor mai reuşi să vândă la aceleaşi preţuri. Anul trecut, un client nevoit să facă pentru asta un împrumut de 59.500 de euro - plătea o rată de 1700 de lei în cazul unui credit cu dobândă fixă. Anul acesta, aceeaşi rată este mai mare cu 250 de lei.
Adrian Pandelescu, reprezentantul unui dezvoltator: Noi spunem că anul 2022, 2023 şi 2024 vor fi anii în care e posibil să se mai poată cumpăra o locuinţă cu uşurinţă, aşa cum se întâmplă astăzi.
Lucrul acesta se observă, deja, în oferta de creditare. Să luăm exemplul unei achiziţii de 70 de mii de euro. Raportat la perioada de dinaintea pandemiei, locuinţele s-au scumpit, în medie, cu 20, chiar 25 la sută.
Rată credit imobiliar 2021 vs. 2022
Locuinţă: 70.000 de euro
Credit: 59.500 de euro
Durată: 30 de ani/10 ani fix
Rată fixă 2021: 1.450 de lei
Rată fixă 2022: 1.700 de lei
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰