Antena Meniu Search
x

Video Românii, deschişi să aibă femei şi pe alte bancnote, după ce Ecaterina Teodoroiu a deschis lista

Vom avea prima bancnotă cu chipul unei personalităţi feminine. Pe 1 decembrie, BNR va pune în circulaţie hârtia de 20 de lei, unde o vom regăsi pe Eroina de la Jiu: Ecaterina Teodoroiu. Banca naţională vrea să arate astfel că că susţine egalitatea de gen, aşa cum fac şi alte bănci centrale din lume, şi că onorează imaginea unei personalităţi marcante din istoria ţării.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 26.11.2021, 20:47

Vezi și

Mugur Isărescu, guvernatorul României: Aceasta e bancnota, o prezentăm acum în detaliu. Sunt 18 culori, iar culoarea predominantă este verde oliv. 

Deloc întâmplător, bancnota va fi pusă în circulaţie chiar de Ziua Naţională a României. Ecaterina Teodoroiu s-a sacrificat în bătălia de la Mărăşeşti, din Primul Război mondial, când era în fruntea unui pluton de infanterie. 

Mugur Isărescu, guvernatorul României: În fel acesta omagiem și Armata Română și mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră marele război de întregire. 

Român: A fost un simbol de curaj și vitejie al femeilor. A avut curajul sa plece în lupta, cot la cot cu barbaţii. 

Pe acelaşi subiect

Prima femeie pe o bancnotă românească

Va fi a opta bancnotă pe care o vom folosi, după cele de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei și 500 de lei. Pe o parte se vor regăsi portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit şi un buchet de brânduşe. Pe cealaltă vor fi o imagine a Mausoleului de la Mărășești şi o floare de crin.

Adrian Cioroianu, istoric: Bancnota vine cam tarziu. Sigur ca merita. Ecaterina Teodoroiu si-a dat jertfa suprema, ce poate să fie mai important decât sa mori pentru țara. Ori tânăra asta a făcut.

 Dincolo de recunoaşterea istorică, BNR vrea astfel să arate şi că susţine egalitatea de gen.

Janina Nectara, iniţiatoarea campaniei "Femei pe bancnote": Consider că banii sunt mai frumoşi şi mai echitabli. Această este o victorie comună, a tuturor susţinătorilor. O victorie inclusiv a Observatorului, pentru că aici a debutat campania "Femei pe bancnote".  

Adrian Cioroianu, istoric: Este o reparație istorica, aceste femei, aceste chipuri, aceste personaje meritau mai multă atenție indiferent de modele care vin și trec.

Nu e însă singura personalitate feminină care ar merita să fie pe bancnote. 

Români: - Regina Maria este cred ca cea mai marcantă personalitate feminină din istoria României

- Dar sunt multe femei în țara aceasta care au făcut poate și mai multe.

Romania intră astfel pe o listă extrem de scurtă de state care au o femeie eroină națională pe o bancnotă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Românii, deschişi să aibă femei şi pe alte bancnote, după ce Ecaterina Teodoroiu a deschis lista