Antena Meniu Search
x

Video Românii fug de Mamaia. În staţiune bate vântul, terasele și magazinele cu lacătul pe ușă. De ce preferă turiștii Năvodari

Mamaia, cândva perla litoralului românesc, întâmpină puţinii turişti care mai ajung aici cu un decor dezolant. Terase cu obloanele trase, magazine cu lacătul pe ușă, transformate în ghene de gunoi. Plajele lărgite, lipsa promovării și costurile parcărilor de anul trecut i-au făcut pe turiști să migreze. Cel mai la îndemână le-a fost Năvodari, unde parcarea este gratis, apartamentele sunt la îndemnă, iar plajele amenajate îi atrag ca un magnet.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 19.07.2023, 21:12

Vezi și

Mamaia și-a pierdut strălucirea de altădată. Piațeta Perla, locul de întâlnire al constănțenilor cu turiștii, este cufundat în liniște. 

Reporter: "E prima clătită?"

Vânzătoare: "E prima clătită, da. De azi-dimineaţă, nimic, momentan. Anul ăsta, litoralul e foarte, foarte gol."

Vânzătoare: "Nu mi-am putut imagina că o să fie în vârf de sezon faleza goală, unde se călcau pe picioare în alţi ani. Trist, extrem de trist."

Pe acelaşi subiect

Vânzător: "N-ai cum să compari anii trecuţi, când veneam şi era plină faleza. La ora asta n-aveam loc să respir."

Gabriel Enache, reprezentantul unei terase: "Au fost vremuri mai bune şi potenţialul românilor era mai mare."

Intrarea în stațiunea Mamaia obişnuia să fie un furnicar. La autoservire, oamenii stăteau la coadă mai bine de o oră pentru o porție de mâncare. Acum, e gol. 

Chelner: "Noi am deschis pe 19 iunie, şi am deschis degeaba. Merge în pierdere. Preţurile, nu sunt. Cu un leu mai mult decât anul trecut, şi la mâncare."

Turişti: "Am parcat undeva aici şi e mizerie multă, iarbă multă. Poate un pic de implicare din partea autorităţilor."

Turistă: "Acum staţiunile mici sunt mult mai frumoase decât Mamaia, care era vedetă altădată. Nu ne convinge pentru că şi plaja este murdară, iarbă."

Turişti: "De unde venim, mâncam la 20 de metri de plajă, era restaurantul. Aici, faci şi mult până la apă."

Reporter: "Mai reveniţi?"

Turişti: "La Mamaia, eu, sincer, nu."

Turiștii ocolesc Mamaia

Andreea Filip, reporter Observator: "Piaţeta Cazinou, inima staţiunii Mamaia. Cândva o zonă în care abia găseai un loc de parcare sau o masă liberă la terasă. Acum, este goală, iar multe dintre restaurante şi magazine sunt cu obloane trase definitiv." 

Turistă din Bucureşti: "E dezamăgitor. Chiar trăim un moment de nostalgie. Aşa cum a ajuns, cred, Herculane sau nu ştiu ce, aşa va ajunge şi Mamaia. O staţiune pierdută, terminată." 

Şi faleza Cazinoului este pustie. 

Andreea Filip, reporter Observator: "Magazinele de suveniruri din centrul staţiunii Mamaia nu numai că s-au închis, dar au devenit locuri de depozitare a materialelor de construcţii şi chiar a gunoaielor." 

Zona exclusivistă a cluburilor, unde rezervările se fac pe zeci de mii de euro, este plină... doar de buruieni. De situaţia din Mamaia ar trebui să se ocupe Primăria Constaţa, de care aparţine staţiunea. Am încercat să aflăm de ce s-a ajuns aici, dar fără rezultat.

Năvodari, noua stea a litoralului românesc

În timp ce strălucirea perlei staţiunilor păleşte, o nouă stea a litoralului apare La doar un kilometru distanţă, Năvodari este noul punct de atracţie. 

Sorin Irimiciuc, ospătar: "A fost o zi super aglomerată. Avem cred că 100 de bonuri. În weekend, nu mai spunem. "

Luiza Dumitrache, manager de plajă: "Sunt, într-adevăr, mai mulţi turişti. Avem zile în care suntem şi la grad de ocupare de 100%."

Reporter: "De ce la Năvodari şi nu în Mamaia, de exemplu?"

Turistă: "Ne place mai mult aici. E mai curat, e mai frumos." 

Mamaia Nord-Năvodari a devenit staţiune în 2018, iar de atunci câștigă teren constant. Şi nu pentru că autorităţile fac ceva în acest sens. Apartamentele de vacanță accesibile, plajele amenajate, retaurantele şi terasele au devenit un criteriu decisiv pentru mulţi turişti. Şi, cu puţină grijă, de succesul ei s-ar putea sprijini şi bătrâna doamnă de la malul mării, staţiunea Mamaia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Românii fug de Mamaia. În staţiune bate vântul, terasele și magazinele cu lacătul pe ușă. De ce preferă turiștii Năvodari