Antena Meniu Search
x

Video Românii încep să cumpere din banii lor centrale şi panouri fotovoltaice. În cât timp recuperezi o asemenea investiţie şi ce economii faci

Dacă bugetul ne permite ceva mai mult decât pijamale groase şi pilote cu puf, putem combate facturile mari cu panouri fotovoltaice. Sunt deja tot mai mulţi români care îşi produc singuri energia de care au nevoie în casă. Faţă de anul trecut, cu 40% mai mulţi. Cei care vor să-şi pună panouri fotovoltaice fără ajutor de la stat trebuie să-şi aranjeze calculele în funcţie de suprafaţa locuinţei. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 10.10.2022, 19:38

Vezi și

După principiul sănătos că vara omul îşi face sanie şi iarna car, sunt români care au luat măsuri să reducă facturile încă de dinainte de a începe criza în energie. Alexandru Totoreţ şi-a montat o centrală fotovoltaică chiar la începutul acestui an. 12.400 de euro l-a costat investiţia.

Alexandru Totoreţ: Am vreo 28 de panouri, în total 10 kW energia produsă de ele. Mi-am făcut calcul şi, casa fiind mai mare, am vrut să scap de plata gazelor şi plata curentului. La iarnă, mi-am montat o pompă de căldură şi sper să fiu independent.

La final de 2021, datele ANRE arătau faptul că avem aproximativ 14 mii de prosumatori casnici şi industriali şi o capacitate instalată de 85 de MW. Acum am ajuns la 19 mii de prosumatori şi la o capacitate instalată de 150 de MW. Iar până la final de 2022, am putea să trecem de 20 de mii de prosumatori.

Ce trebuie să ştii pentru montarea panourilor fotovoltaice

Pe acelaşi subiect

Primul pas pentru cel care vrea să-şi monteze panouri, fără să apeleze la programul Casa verde, e să găsească un instalator specializat. Acesta face o evaluare a casei şi stabileşte capacitatea centralei fotovoltaice.

Spre exemplu, la o casă de 100 de metri pătraţi, ar fi nevoie de un sistem care să aibă între 6 şi 8 panouri, cu o putere instalată cuprinsă între 3 şi 5 kW. Ar produce până la 20 de kW pe zi, iar costul investiţiei, în acest caz, se ridică la 6.800 de euro.

Dan Tudose, reprezentant firmă panouri: Ce avem nevoie este ca o parte din acoperiş să fie orientat spre sud Cu atâta putem să avem o producţie mai mare de energie electrică. Putem dimensiona un sistem fotovoltaic să acopere între 80 şi 120% din necesarul unei locuinţe. Putem să avem energie doar de la soare.

Instalarea panourilor se poate face chiar într-o singură zi

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: În momentul în care instalaţia produce energie şi casa nu consuma energia pe care o produce, diferenţa se duce în reţea. Furnizorul de energie îţi plăteşte energie pe care o produci şi o trimiţi în reţea la valoarea la care îţi şi vinde energia atunci când consumi.

Există şi posibilitatea stocării energiei în baterii speciale, însă costurile în acest caz se măresc cu 50% sau chiar se pot dubla. Investiţia pentru centrala fotovoltaică se recuperează în aproximativ cinci ani, însă specialiştii spun că e pe termen lung: în teorie, durata de viață a panourilor este de cel puţin 25 de ani.

Dan Tudose, reprezentant firmă panouri:  Au o rată de depreciere în primul an de aproximativ 2%. Ulterior, rata de depreciere este 0,5% pe an. Asta înseamnă că, la sfârşitul a 25 de ani, avem 85% din producţie instalată în prima zi.

Criza din energie şi teama de facturi se vede şi în cererea de panouri fotovoltaice. În ultimul an a crescut de patru ori la nivel naţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Românii încep să cumpere din banii lor centrale şi panouri fotovoltaice. În cât timp recuperezi o asemenea investiţie şi ce economii faci