Antena Meniu Search
x

Romgaz s-a împrumutat la bănci pentru a cumpăra licența de la Exxon, în vederea exploatării gazelor din Marea Neagră

Tranzacţia de achiziţie şi transfer a tuturor acţiunilor ale Exxon Mobil Exploration and Production România Limited către Romgaz a beneficiat de un credit sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei bancare.

de Redactia Observator

la 05.08.2022, 12:21

- Shutterstock

Un miliard de dolari a plătit statul român pentru a putea scoate gaze din Marea Neagră, dintr-un perimetru dat gratuit unor companii în urmă cu 22 de ani. În urma tranzacţiei-record, finalizată la începutul lunii august, Romgaz, companie de stat, a cumpărat licenţa de la americanii de la Exxon şi va scoate, alături de OMV Petrom, gaze din zăcământul Neptun Deep. Exxon pleacă din România cu un profit de 250 de milioane de dolari.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat că finalizarea cu succes a achiziţiei de către Romgaz a participaţiei Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este un pas important în obţinerea independenţei energetice a României.

Tranzacția nu ar fi fost însă posibilă fără un credit sindicalizat de la băncile din România. "Romgaz anunţă finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Tranzacţia finalizată pe 1 august 2022, a fost finanţată din sursele proprii ale companiei şi un credit bancar sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, având finanţatori Raiffeisen Bank cu 200 de milioane de euro şi Banca Comercială Română cu 125 de milioane de euro. Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind tras integral în vederea plăţii achiziţiei. Operaţiunile bancare pentru plata tranzacţiei de achiziţie din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care acţionează şi în calitate de agent al facilităţii de credit", se menţionează în comunicatul Raiffeisen.

Pe acelaşi subiect

Băncile susțin tranziția energetică spre economia verde

Potrivit sursei citate, finanţatorii au fost asistaţi de casa de avocatură Wolf Theiss, de-a lungul procesului de negociere, semnare şi utilizare a facilităţii de credit.

"Finanţarea acordată confirmă determinarea Raiffeisen Bank de a susţine tranziţia energetică spre economia verde, prin utilizarea resurselor de gaz disponibile. Suntem bucuroşi că am putut să susţinem compania în achiziţionarea cotei de participare în proiectul Neptun Deep, atât prin participarea la finanţare, cât şi prin oferirea serviciilor bancare necesare efectuării achiziţiei", a declarat Alin Neacşu, director executiv Corporaţii Mari la Raiffeisen Bank.

La rândul său, Ramona Kurko, director executiv adjunct Clienţi Strategici în cadrul BCR, susţine că "prin finanţarea acordată, Banca Comercială Română îşi continuă şi consolidează rolul de partener pentru compania Romgaz şi sectorul energetic local, prin sprijinirea directă a investiţiilor cu impact strategic pentru economia României".

Pe data de 1 august, Romgaz a anunţat achiziţia participaţiei Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.

În acest context, ministrului Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că finalizarea tranzacţiei este un pas important în obţinerea independenţei energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru ţara noastră, ci pentru întreaga Europă.

Totodată, directorul General al Romgaz, Aristotel Jude, consideră că proiectul Neptun Deep are o importanţă strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE), acţionar principal fiind statul român, cu o participaţie de 70%.

În 2013, societatea şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Romgaz s-a împrumutat la bănci pentru a cumpăra licența de la Exxon, în vederea exploatării gazelor din Marea Neagră