Video Romgaz a finalizat tranzacția cu Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. „Este un pas important în obținerea independenței energetice a României”
Un miliard de dolari a plătit statul român pentru a putea scoate gaze din Marea Neagră, dintr-un perimetru dat gratuit unor companii în urmă cu 22 de ani. În urma tranzacţiei-record, finalizată azi, Romgaz, companie de stat, a cumpărat licenţa de la americanii de la Exxon şi va scoate, alături de OMV Petrom, gaze din zăcământul Neptun Deep. Exxon pleacă din România cu un profit de 250 de milioane de dolari.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat că finalizarea cu succes a achiziţiei de către Romgaz a participaţiei Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este un pas important în obţinerea independenţei energetice a României.
„Finalizarea cu succes a achiziţiei de către Romgaz a participaţiei Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este un pas important în obţinerea independenţei energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru ţara noastră, ci pentru întreaga Europă.
În condiţiile în care statul român a adoptat şi Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranţa că Petrom şi Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră”, a scris Virgil Popescu, luni pe Facebook.
El a mai spus că „România poate deveni un furnizor important de securitate energetică pentru Europa în următorii ani”.
Tranzacție-record între Romgaz și ExxonMobil
Producătorul de gaze Romgaz a anunţat, luni, că a finalizat tranzacţia de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin acordul petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
”Romgaz anunţă finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Tranzacţia finalizată astăzi, 1 august 2022, a fost condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între Romgaz şi vânzători”, anunţă compania.
Toate condiţiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract.
”Finalizarea cu succes a tranzacţiei este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinaţi să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulţumesc echipei Romgaz pentru eforturile susţinute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum şi tuturor părţilor implicate în această tranzacţie”, a spus directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Romgaz a aprobat, în 10 decembrie 2021, tranzacţia de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Ulterior, în 28 aprilie 2022, a fost aprobată încheierea contractului de vânzare-cumpărare.
”Tranzacţia reprezintă o investiţie importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităţilor necesare în vederea asigurării nevoii de finanţare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep”, afirmă directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu.
La 26 octombrie 2021 conducerea executivă Romgaz a finalizat negocierile cu Exxon privind preluarea acţiunilor Exxon Romania Exploration and Production.
Producătorul român de gaze Romgaz a anunţat în iunie 2021 că a încheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise, adică 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.
Exxon Mobil şi OMV Petrom explorau blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est şi Romgaz, a anunţat în aprilie 2021 că va deveni operator, în cazul în care Romgaz finalizează preluarea participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar oferta Romgaz este acceptată de către ExxonMobil.
Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.
ExxonMobil a anunţat că doreşte să se retragă din România, iar Romgaz a depus o ofertă pentru a prelua participaţia gigantului american ExxonMobil. Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a anunţat pe 31 martie că a depus oferta angajantă de cumpărare integrală a acţiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, restul participaţiei de 50% fiind al OMV Petrom.
Ce prevede proiectul legii offshore
Potrivit noului proiect, pragurile de supraimpozitare rămân aceleaşi, dar se modifică baza de calcul, astfel că, la final, impozitele ar urma sa fie mai mici. De asemenea, companiile vor putea să facă deduceri de până la 40%, faţă de 30% cât e în prezent.
Impactul la nivel macroeconomic al proiectelor de exploatare a descoperirilor de gaze naturale, precum şi continuarea operaţiunilor de explorare şi evaluarea a unor noi resurse de hidrocarburi în perimetrele offshore din Marea Neagră, include:
- Creşterea investiţiilor de capital vor acţiona ca un catalizator pentru creşterea economică a României
- Creşterea veniturilor bugetare
- Crearea sau menţinerea de locuri de muncă
- Creşterea contribuţiei la produsul intern brut
- Creşterea securităţii în aprovizionarea energetică
- Dezvoltarea furnizorilor locali şi a comunităţilor locale
- Accesul la tehnologii de ultimă oră;
- Îmbunătăţirea balanţei de plăţi externe a României
- Creşterea şanselor ca România să se poziţioneze ca important pol energetic regional.
Ce este legea offshore
Legea offshore a fost principala piedică în exploatarea gazului din Marea Neagră, după ce în 2018, în timpul guvernelor patronate de Liviu Dragnea, modificarea legii i-a făcut pe investitorii străini să dea înapoi, fiind favorizate importurile de gaz din Rusia.
Această lege referitoare la taxarea proiectelor offshore este ultima din restricţiile impuse asupra sectorului energetic pe care Guvernul de la Bucureşti nu a reuşit până acum să o amendeze. Însă, cele trei partide care formează actuala coaliţie guvernamentală au căzut de acord în programul de coaliţie că Legea offshore trebuie modificată, în condiţiile în care România vrea să scape de dependenţa de gaze ruseşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰