Rusia şi Arabia Saudită prelungesc reducerea producției de țiței până la vară pentru a împiedica ieftinirea acestuia
Rusia și OPEC au decis să prelungească până în iulie reducerea producției de țiței începută în noiembrie anul trecut, pentru a împiedica ieftinirea acestuia. De toama trecută până acum, țițeiul european s-a scumpit cu 6%, de la aproape 70 de dolari pe baril, la peste 83 de dolari.
Membrii OPEC+, conduși de Arabia Saudită și Rusia, au convenit duminică să prelungească şi în al doilea trimestru reducerile voluntare ale producției de petrol cu 2,2 milioane de barili pe zi, relatează Reuters.
Arabia Saudită a declarat că îşi va extinde reducerea voluntară de producţie, de 1 milion de barili pe zi (bpd), până la sfârşitul lunii iunie, lăsând producţia la aproximativ 9 milioane de barili pe zi. Reducerile vor fi inversate treptat, în funcţie de condiţiile pieţei, a spus agenţia de ştiri de stat SPA.
Şi Rusia, care conduce aliaţii cunoscuţi în mod colectiv ca OPEC+, îşi va reduce producţia şi exporturile de petrol cu încă 471.000 bpd în al doilea trimestru, în coordonare cu unele ţări participante, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak.
OPEC+ a stabilit în noiembrie reduceri voluntare în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi pentru primul trimestru. De atunci țițeiul european s-a scumpit cu 6%, de la aproape 70 de dolari pe baril, la peste 83 de dolari, acum.
- Rusia a ajuns să exporte petrol şi cu barjele fluviale, inclusiv spre Constanţa, din cauza lipsei de tancuri...
- Motivul pentru care un litru de motorină ar putea depăşi 8 lei. Jumătate din cantitatea consumată de români e...
- Rusia, cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în 2023. Beijingul a sfidat sancţiunile, a cumpărat petrol rusesc...
OPEC, frână la producția de țiței pentru a împiedica ieftinirea acestuia
Irakul îşi va extinde reducerea producţiei de 220.000 bpd, Emiratele Arabe Unite îşi va extinde reducerea producţiei de 163.000 bpd şi Kuweitul îşi va extinde reducerea producţiei de 135.000 bpd, au declarat separat şi cei trei producători OPEC. Algeria a mai spus că va reduce producţia cu 51.000 bpd, iar Omanul cu 42.000 bpd.
OPEC+ a implementat o serie de reduceri ale producţiei de la sfârşitul anului 2022, pentru a sprijini piaţa, pe fondul creşterii producţiei din Statele Unite şi a alto producători non-membri şi a îngrijorărilor legate de cerere, în timp ce economiile majore se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor.
Rusia și OPEC au decis limitarea producției de țiței până la jumătatea anului 2024 pentru a împiedica ieftinirea acestuia. Au jucat un rol şi tensiunilor geopolitice în creştere din cauza atacurilor grupului Houthi, aliniat Iranului, asupra transportului maritim la Marea Roşie, îngrijorarea cu privire la creşterea economică şi ratele mari ale dobânzilor.
Contractele futures pentru petrolul Brent, pentru luna mai, au închis vineri în urcare cu 1,64 dolari, sau cu 2%, la 83,55 dolari pe baril. Perspectiva cererii de petrol este incertă pentru acest an. OPEC se aşteaptă la un alt an de creştere relativ puternică a cererii, de 2,25 milioane bpd, condusă de Asia, în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie se aşteaptă la o creştere mult mai lentă, de 1,22 milioane bpd.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰