Antena Meniu Search
x

Rusia spune că a primit cereri de petrol din Polonia şi Germania pentru 2023. Varşovia şi Berlinul dezmint

Rusia a primit cereri de petrol din partea Poloniei și Germaniei pentru 2023, a declarat șeful companiei petroliere de stat Transneft la canalul Rossiya-24 TV, adăugând că aprovizionarea prin conducta Drujba se va menţine constantă anul viitor.

de Redactia Observator

la 20.12.2022, 18:12

Rusia spune că a primit cereri de petrol din Polonia şi Germania pentru 2023. Varşovia şi Berlinul dezmint
Rusia spune că a primit cereri de petrol din Polonia şi Germania pentru 2023. Varşovia şi Berlinul dezmint - Profimedia

Compania rusă Transneft susţine că a primit cereri din partea Poloniei şi Germaniei pentru a le livra petrol în 2023. Informaţiile au fost negate ulterior de cele două ţări care au spus că, dimpotrivă, vor să renunţe la petrolul rusesc, relatează Reuters, citat de news.ro.

"Au anunţat că nu vor mai lua petrol din Rusia de la 1 ianuarie. Iar acum am primit solicitări din partea consumatorilor polonezi: daţi-ne 3 milioane de tone anul viitor şi 360.000 de tone pentru decembrie, iar Germania a depus deja o cerere pentru primul trimestru", a declarat marţi şeful Transneft, Nikolai Tokarev, la televiziunea Rossiya-24.

Şeful Transneft nu a exclus operaţiuni de tip "swap" cu Kazahstanul în ceea ce priveşte aprovizionarea cu petrol a rafinăriilor din Germania. El a mai spus că se aşteaptă ca livrările prin intermediul ramificaţiei sudice a conductei Drujba, care transportă petrol prin Ucraina către Slovacia şi Republica Cehă, să se menţină stabile anul viitor.

Livrările prin Drujba vor rămâne neschimbate anul viitor datorită unei excepţii de la sancţiuni, a explicat Tokarev. UE s-a angajat să nu mai cumpere petrol rusesc prin intermediul rutelor maritime începând cu 5 decembrie, iar statele occidentale au impus, de asemenea, plafoane de preţ pentru ţiţeiul rusesc, însă conducta Drujba rămâne scutită de sancţiuni. Declaraţiile şefului Transneft vin în contradicţie, însă, cu sugestiile făcute recent de Polonia că ar intenţiona să renunţe la un acord de cumpărare a ţiţeiului rusesc.

Pe acelaşi subiect

Surse familiare cu discuţiile declaraseră pentru Reuters că Polonia a căutat sprijinul Germaniei pentru ca UE să impună sancţiuni şi asupra secţiunii germano-poloneze a conductei Drujba, astfel încât Varşovia să poată renunţa anul viitor la un acord de cumpărare de petrol rusesc fără a plăti penalităţi.

De altfel, compania poloneză PKN Orlen a anunţat marţi că nu va prelungi contractul pentru petrolul rusesc care expiră în ianuarie 2023, iar un al doilea contract pe termen lung va înceta să mai fie pus în aplicare odată cu introducerea sancţiunilor, potrivit Reuters.

"PKN Orlen nu va prelungi contractul pe termen lung, care expiră în ianuarie 2023. Singurul contract obligatoriu pentru furnizarea de petrol rusesc în 2023 va înceta să mai fie pus în aplicare atunci când vor fi introduse sancţiunile, pentru care suntem pregătiţi", a transmis rafinăria PKN Orlen.

Şi un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a declarat că informaţiile potrivit cărora Germania ar fi comandat ţiţei rusesc sunt false şi că rafinăriile din estul Germaniei de la Leuna şi Schwedt nu mai comandă ţiţei rusesc pentru anul viitor. Berlinul îşi propune să elimine importurile de petrol rusesc până la sfârşitul anului şi colaborează de luni de zile cu Polonia pentru a încerca să asigure aprovizionarea pentru rafinăria Schwedt, care furnizează 90% din combustibilul Berlinului.

Ministerul german al Economiei este optimist că petrolul kazah, care ar urma să vină prin conducta Drujba via Polonia, poate contribui la suplimentarea transporturilor de ţiţei pentru Schwedt. Rafinăria Schwedt a rezervat capacităţi corespunzătoare pentru petrolul kazah în sistemul de conducte începând cu luna ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt, care a adăugat că acestea nu constituie comenzi.

Rusia se aşteaptă să-şi reducă producţia de petrol anul viitor la 490 de milioane de tone, sau 9,84 milioane de barili pe zi, de la 525 milioane-530 milioane de tone (10,54 milioane -10,64 milioane de barili pe zi), cât a livrat în acest an, în contextul sancţiunilor occidentale din cauza Ucrainei.

"Luăm în considerare toate opţiunile. Circumstanţele evoluează în aşa fel încât este destul de dificil de prezis cum va evolua situaţia pieţei anul viitor, dar este evident că nu va fi uşor", a declarat şeful Transneft, Nikolai Tokarev.  Transneft, care gestionează mai mult de 80% din totalul petrolului produs în Rusia, a accelerat exporturile de petrol cu o cincime în acest an, a susţinut el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Rusia spune că a primit cereri de petrol din Polonia şi Germania pentru 2023. Varşovia şi Berlinul dezmint