Antena Meniu Search
x

Video Salariul minim creşte de la 3300 la 3700 lei. 1,87 milioane de angajați vor beneficia de mărire, anunţă Guvernul

Este oficial. Salariul minim brut pe ţară garantat a fost majorat la 3.700 lei lunar. Este o veste bună  pentru aproape 2 milioane angajaţi. Măsura va intra în vigoare de luna viitoare.

de Redactia Observator

la 06.06.2024 , 17:27

Guvernul a aprobat majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, faţă de 3.300 lei cât este în prezent, a anunţat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Conform sursei citate, măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importului bunurilor de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor.

Salariul minim creşte de la 3300 la 3700 lei

Vezi și

"Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune o apropiere a remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime", a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Pe acelaşi subiect

1,87 milioane de angajați vor beneficia de mărire

Astfel, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună. Totodată, valoare netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

"În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare", se mai precizează în comunicat.

USR: Înseamnă mai mulţi bani pentru Guvern şi presiune pe mediul de afaceri

Reprezentanţii USR au transmis că majorarea salariului minim brut nu va îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor care trăiesc şi muncesc în România, ţara cu cea mai mare inflaţie din UE şi cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici. În schimb, majorarea salariului minim brut va pune şi mai mare presiune pe mediul privat, în condiţiile în care avem deja, în primele patru luni ale anului 2024, o creştere a numărului firmelor şi PFA intrate în insolvenţă, mai spun aceştia.

Creşterea salariului minim brut nu este altceva decât metoda sigură şi rapidă prin care PSD şi PNL iau şi mai mulţi bani de la mediul privat, pentru că actualul guvern cheltuie peste măsură, mai arată USR.

"În guvernarea PSD-PNL, cheltuielile statului au crescut de două ori mai repede decât veniturile şi, cum nu vor să taie niciun şefuţ şi niciun privilegiu, pun poveri mai mari pe antreprenori. Cele mai multe salarii mici sunt în comerţ şi întreprinderi mici şi mijlocii, acolo vom vedea impactul şi în preţuri şi în restructurări. Deja numărul microîntreprinderilor şi a PFA care s-au închis de la începutul anului e cu 15% mai mare ca anul trecut, din cauza măsurilor dezastruoase luate de PSD şi PNL", a declarat deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, potrivit sursei citate.

USR: "Ciolacu creşte din pix salariul minim"

Mai mulţi bani va încasa Guvernul PSD-PNL şi de la cei cu activităţi independente şi cei cu venituri din chirii sau dividende. "Ciolacu creşte din pix salariul minim, că nu dă de la el. În plus, deşi pare paradoxal, Ciolacu nu dă, ia. Ia, în primul rând, prin inflaţie pentru că, mulţumită PSD şi PNL, avem inflaţia cea mai mare din UE. Apoi, atunci când Guvernul creşte salariul minim, cresc odată cu el şi CAS şi CASS pentru veniturile din activităţi independente şi din alte activităţi generatoare de venituri extrasalariale, deoarece contribuţiile se calculează la nivelul salariului minim brut. Aşadar, cine câştigă? Tot statul. Adică, PSD când dă, de fapt, ia", a afirmat şi senatoarea Adina Săniuţă, membră a Comisiei pentru buget, finanţe din Senat.

Soluţia pentru ca salariile românilor să crească nu este majorarea salariului minim brut, ci reducerea taxării muncii, în condiţiile în care România are cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici şi se situează pe locul 8 în Europa la taxarea salariilor medii.  Creşterea deducerii fiscale de la 200 de lei la 300 de lei ar fi un lucru bun în direcţia reducerii taxării pe salariile mici dacă nu ar fi o măsură prost aplicată, fiind valabilă numai pe salariul minim, nu şi pe cele mai mari.

"De acolo vine aberaţia că, în România, dacă un angajator ar creşte cu 1 leu salariul unui angajat pe salariul minim, acel salariat va obţine un salariu net mai mic. Suntem singura ţară din UE şi din lumea civilizată în care o creştere de salariu duce la un salariu net mai mic. Soluţia este fie aplicarea deducerii la toate salariile, fie aplicarea într-un mod degresiv. Adică, să o aplice şi salariilor mai mari de salariu minim, dar gradual, să fie deducerea din ce în ce mai mică până ajunge la zero", a explicat deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, conform sursei menţionate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Stiri economice » Salariul minim creşte de la 3300 la 3700 lei. 1,87 milioane de angajați vor beneficia de mărire, anunţă Guvernul