Antena Meniu Search
x

Video S-ar putea amâna din nou plata ratelor la bănci. Economiștii avertizează asupra riscurilor

Ratele la bancă au devenit o povară pe care tot mai mulţi români abia o duc. Guvernanţii se gândesc să îi păsuiască din nou pe cei care nu pot plăti creditele şi să suspende pentru o vreme plata ratelor, aşa cum s-a întâmplat şi în pandemie. Economiştii ne avetizează însă: chiar dacă varianta pare una de salvare, pe termen lung are costuri mai mari. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 17.02.2022, 19:57

Vezi și

Din împrumutul făcut la bancă pentru 12 ani, Lidia mai are acum de plătit cinci ani. Iar dacă la început scotea din buzunar câteva sute de lei, acum rata o lasă fără o parte consistentă din buget. 

Lidia: Acum, la momentul ăsta, în jur de aproape 2.000 de lei.  

Reporter: Anul trecut cât era rata?

Lidia: 1.200 - 1.100. 

Pe acelaşi subiect

Bani de care acum cu greu reuşeşte să facă rost. 

Lidia: Simt foarte greu plata acestora. Cred că niciodată n-am simțit o atât de greu că în ultimele luni. Este un efort cu multe scăderi din alte obiecte sau priorități, chiar și de la hrană, medicamente. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: Ratele celor care au împrumuturi la bancă sunt din ce în ce mai mari. Și nici n-ar avea cum să fie altfel. Banca Națională a României a majorat dobânda-cheie de la 2 la 2,5% începând cu 10 februarie. ROBOR a atins și el un nivel maxim, de 3,5%. Iar specialiștii spun că, până la final de an, ROBOR se va apropia de 4%.

Povara ratelor va deveni mai mare, guvernanţii caută soluţii

La Ministerul de Finanţe se discută chiar de amânarea ratelor pentru cei care nu-şi permit, aşa cum s-a întâmplat și în pandemie.

Alexandru Păunescu, membru CSALB: Poate fi luată în considerare această variantă. Este o măsură benefică, mai ia din povara venitului lunar al cetățeanului.

Numai că măsura vine la pachet cu o serie de riscuri. 

Irina Chiţu, director FinZoom.ro: Vine cu niște costuri suplimentare, pentru că pe acea perioadă se suspendare continuă să se calculeze dobânzi și comisioane, care apoi trebuie plătite suplimentar de rată, după perioada de suspendare. 

Adrian Mitroi, profesor de economi: Nu scapi de această obligație, doar primești o perioada de grație. Oricum vine vremea să plătești înapoi tot ce ai fost păsuit.

Calcul: cu cât va crește o rată, dacă se amână timp de 9 luni

O persoana care îşi amână rata cu 9 luni, după perioada de suspendare va avea de plătit cu 12% mai mult în următorii 5 ani, la un credit ipotecar. Aşa că specialiştii recomandă alte variante. 

Alexandru Păunescu, membru CSALB: Să meargă la centrul de soluționare a litigiilor din domeniul bancar. 

Irina Chiţu, director FinZoom.ro: Prin refinanțare, pentru că refinanțarea acum este eficientă, având multe oferte cu dobânda fixă mică. 

Adrian Mitroi, profesor de economie: Aș propune un card de credit. E mult mai eficient, mai ușor, poți să prioritizezi cheltuielile. E mai ușor și mai ieftin. 

Amânarea ar putea fi luată în perioada următoare, în funcţie de cât de gravă devine situaţia economică a ţării.  În pandemie peste 600.000 de români au apelat la această soluţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » S-ar putea amâna din nou plata ratelor la bănci. Economiștii avertizează asupra riscurilor