Antena Meniu Search
x

Video Scăderi dramatice în cazul vânzărilor de locuințe. Reacția unui tânăr care și-a luat apartament nou acum, deși prețurile au crescut

Povara scumpirilor în lanţ resimţită de români prinde contur şi în statisticile oficiale. Vânzările de locuinţe au înregistrat scăderi dramatice în ultimul timp. Este abia începutul căderii tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară, explică specialiştii, care spun că cei care vor să se mute sunt speriaţi de dobânzile tot mai mari, de preţurile apartamentelor, dar şi incertitudinea adusă de războiul din Ucraina.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 10.05.2022, 20:28

Vezi și

Dragoş este unul dintre puţinii români care mai au, astăzi, curajul să bată palma cu dezvoltatorul pentru o locuinţă nouă. Ritmul în care au crescut preţurile în ultimul an îi ţine pe multi altii departe de casa mult visata.

Client: Când am luat noi erau bune. Acum au crescut.  Am hotărât că-l luăm, de ce să renunţ acum. Şi dacă stau peste 3 luni sau şase luni - preţurile vor creşte.

Faţă de 2019, perioada de dinaintea începerii pandemiei, vânzările de locuinţe s-au redus la jumătate. În plus, în ceea ce priveşte preţurile, apartamentele s-au scumpit cu cel puţin 25 la sută. Dacă dezvoltatorii spun că nici nu încape vorbă de ieftiniri, analiştii din piaţă sunt mai optimişti.

Liviu Ureche, specialist piaţa imobiliară: Eu cred că vom avea parte de o stabilizare a preţurilor în acest an şi "datorită" contextului mondial. Dar şi datorită faptului că se îngreunează foartte mult creditarea. Fără creditare nu avem piaţă imobiliară.

Pe acelaşi subiect

Tranzacţiile au scăzut semnificativ

În luna aprilie s-au vândut cu aproape 19 mii de case, terenuri şi apartamente mai puțin față de luna martie.

Irina Savu, expert în creditare: Se resimte şi pe partea de creditare. Cel puţin în ultima lună au fost din ce în ce mai puţine solicitări. Clienţii vin, totuşi, să îşi efectueze un test de eligibilitate, însă din cauza dobânzilor mărite - aceştia fie nu se mai încadrează, fie mai aşteaptă un pic să vadă cum se îndreaptă lucrurile.

Speciaştii din vânzări vin şi cu alte explicaţii pentru stagnarea numărului de tranzacţii. Românii sunt speriaţi de preţurile tot mai mari ale locuinţelor.

Ramona Ganea, specialist în vânzări: Comparativ cu sfârşitul anului trecut sunt creşteri şi de 100 la sută la anumite materiale. Cel mai bun exemplu ar fi fierul care, anul trecut se tranzacţiona cu 3 lei pe kg, iar anul acesta a ajuns să coste şi 8 lei kg. Aceste costuri se reflectă, evident, şi în costul apartamentului.

Dezvoltatorii cred că este doar începutul unei lungi perioade de stagnare a pieţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Scăderi dramatice în cazul vânzărilor de locuințe. Reacția unui tânăr care și-a luat apartament nou acum, deși prețurile au crescut