Video Blocurile în care proprietarii nu vor mai avea voie să închirieze apartamente. Se pregătesc reguli noi
Autorităţile pregătesc reguli noi pentru proprietarii care au apartamente în blocuri cu bulină. În curând, ar putea avea interzis să le închirieze. Experţii cred că măsura nu se va aplica pentru că statul nu are o evidenţă clară a clădirilor în pericol, dar nici a chiriaşilor care dau banii la negru.
"E central, e o chirie OK, sunt apartamente mult mai mari ... Nu e ca şi cum nu mă îngrijorează faptul că are bulină". Sunt avantaje care l-au determinat pe Mihai să închirieze acum cinci ani un apartament într-un bloc încadrat în clasa I de risc seismic. În curând, ar putea fi nevoit să îşi caute altă locuinţă.
Apartamentele din aceste blocuri nu vor putea fi închiriate
Dacă legea trece şi de Parlament, atunci proprietarii de apartamente din blocuri încadrate în clasa I de risc seismic, deci care au bulină roşie, nu doar că nu îşi vor mai putea închiria apartamentele, dar nici măcar nu le vor mai putea da în folosinţă altor persoane.
Experţii cred că măsura ar putea fi, totuşi, inutilă. "Vine pe un fond în care piaţa de închirieri din Bucureşti şi din România este o piaţă gri spre neagră. Degeaba interzicem închirierile în imobile cu risc seismic dacă noi nu avem o evidenţă a celor care închiriază acele locuri", crede Matei Sumbasacu.
Ce prevede legea din Parlament
Legea care se află în Parlament pentru dezbateri interzice şi organizarea de activităţi sportive, culturale sau economice în clădirile încadrate în clasa I de risc. În schimb, oficialii promit mai mulţi bani pentru consolidări. "Pot să vă spun că pe baza Ordonanței 20/1994, deci în 28 de ani, prin finanțare de la bugetul Ministerului Dezvoltării - sunt date publice, nu sunt secrete - s-au consolidat în total 28 de clădiri", a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. "Toate clădirile care vor fi expertizate cu acest risc seismic 1 și 2 vor putea intra în acest program guvernamental, toate", adaugă el.
Sute de clădiri în clasa I de risc seismic în Capitală
"Lumea trebuie să ştie că acele clădiri din clasa II de risc seismic sunt similar de vulnerabile cu cele din clasa I", spune Matei Sumbasacu. Oficial, în Bucureşti, 363 de imobile sunt încadrate în clasa I de risc iar alte 373 în clasa a II-a. În schimb, peste 1.500 de clădiri sunt încadrate în categorii de urgenţă. Adică au fost expertizate dar nu au fost încadrate în clase de risc.
"Sunt la fel de vulnerabile, dacă nu mai vulnerabile decât multe clădiri care au bulină astăzi. Pe lângă acestea se mai adaugă clădirile despre care nu ştim nimic în mod oficial. La care nimeni nu s-a uitat, pe care nimeni nu le-a expertizat oficial", adaugă Matei Sumbasacu.
Conform noii legi, clădirile vor putea fi evaluate şi vizual de experţi, ceea ce ar putea grăbi procesul de inventariere al clădirilor care sunt un pericol.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰