Antena Meniu Search
x

După "Marea Revoluţie Fiscală" urmează "Marea Rectificare Fiscală". Ministrul Finanţelor promite noi ajustări în lege

Ministrul Finanţelor promite noi ajustări în lege. "Nimeni nu va avea nimic de pierdut" - spune el.

Vezi și

Asaltat de petiţiile mamelor şi ale bolnavilor cronici, care pierd bani mulţi după Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern la începutul lunii Februarie, Ministrul Finanţelor promite noi ajustări în lege. "Nimeni nu va avea nimic de pierdut" - spune el. Chiar dacă CAS a crescut, iar baza de calcul pentru concediile medicale sau maternale s-a modificat. Săptămâna viitoare, asigură Eugen Teodorovici, şi situaţia formularului 600 va fi clarificată. 

Pe Internet, astfel de "fluturaşi" devin virali. O mamă din Suceava, plătită înainte de naştere cu salariul minim pe economie, a luat în concediul de maternitate din ianuarie în jur de 500 de lei. Şi totuşi, Ministrul Finanţelor dă asigurări

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Nimeni aflat în situaţia aceasta, adică de concediu medical, nu va avea de pierdut."

Însă pentru o femeie aflată în concediu pre sau post natal, diferenţele, în acest moment, sunt uriaşe. La un concediu de maternitate calculat la 200 de lei pe zi, o viitoare mamă lua în decembrie, lună cu 18 zile lucrătoare, 2.945 de lei.

În ianuarie, pentru 20 de zile lucrătoare, 3.036 de lei, iar februarie, când din întrega sumă s-a scăzut un CAS mărit şi s-a schimbat şi baza de calcul, viitoarea mamă, pentru tot atâtea zile lucrătoare, lua cu 850 de lei mai puţin, adică 2.550 de lei. Ce promite ministrul este că Guvernul va regla situaţia săptămâna viitoare printr-un act normativ.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Plafonăm ceea ce datorează o persoană intrată în medical la ce a avut anul trecut. Ca să nu fie niciun fel de problemă, iar cei care sunt în medical să îşi poată recupera sumele respective la nivelul anului trecut vom putea permite anumite rectificări din partea angajatorului."

Noua formulă de calcul nu afectează doar mamele, ci şi bolnavii cronici, sau pe cei care îşi iau un banal concediu medical. Cu salariile încă neîncasate, dascălii sunt furioşi. 

Este deja a treia zi cand profesorii nu si-au încasat încă banii. Între timp, ministrul Educaţiei este de negăsit, a transmis doar un comunicat de presa ieri, prin care spunea că problema va fi rezolvată.

Reprezentanţii Inspectoratelor spun că s-au grăbit cât au putut săptămâna aceasta şi că banii au fost trimişi către trezorerii. Urmează până luni să intre în conturile tuturor.

Bâjbâiala fiscală este şi cu fomularul 600. Tot ministrul Finanţelor a anunţat că de fapt va fi desfiinţat şi se va crea un formular unic. Cei 38 de mii de români care au apucat să depună formularul 600 nu vor mai trebui să treacă pe la Fisc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » După "Marea Revoluţie Fiscală" urmează "Marea Rectificare Fiscală". Ministrul Finanţelor promite noi ajustări în lege