Antena Meniu Search
x

Video Schema prin care şoferii plătesc mai puţin pe poliţele RCA. Un şofer a primit ofertă de 2.300 de lei, faţă de cea de 3.450 de la broker

Tarifele RCA vor fi plafonate până la finalul lunii septembrie. Astăzi, Guvernul a decis să prelungească măsura care e în vigoare de mai bine de un an. Chiar şi aşa, şoferii se plâng de preţurile mari, lucru recunoscut şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cine primeşte oferte cu preţuri exagerate se poate adresa Biroului Asigurătorilor.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 22.06.2024 , 16:09

Încă trei luni va mai fi în vigoare plafonarea tarifelor asigurărilor auto obligatorii. Plafonarea RCA se va face după aceleaşi reguli. Se iau în calcul tarifele practicate de asigurători pe 28 februarie 2023, iar la acestea se adaugă rata inflaţiei, adică 6,8%. "Este o măsură necesară pentru a împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Şoferii se plâng că preţurile au crescut oricum

Analiştii însă îl contrazic pe premier. Şi nici actorii din piaţa de asigurări nu-şi mai doresc menţinerea măsurii. "Ne aflăm în faţa riscului de a plăti mai mult, odată ce această plafonare va dispărea. Fiind an electoral, este şi o măsură în sprijinul acestui context", a declarat Florin Andrei, analist financiar. “Măsura ar trebui să se oprească dupa aceasta noua plafonare, adica dupa 30 septembrie 2024, pentru că şi-a produs efectul şi, în momentul de faţă, este posibil să creeze dificultati în industrie. Pentru asiguratorii care sunt pe piaţă, există riscul să-şi dorească retragerea pe RCA, iar in acest domeniu este nevoie de noi jucatori, pentru a crea concurenta, concurenta ce aduce preturi mai mici. De asemenea, veniturile retelei de vanzari s-au injumatatit, si din cauza comisionului plafonat, comision ce nu influenteaza tariful RCA, fiind bugetat si inclus in pret, reteaua trecand foarte greu peste această perioada, iar efectul poate influenta calitatea serviciilor si acoperirea nationala”, a declarat George Zaharescu, broker de asigurări.

Vezi și

Şoferii se plâng că preţurile au crescut oricum. Şi ASF recunoaşte creşterea tarifelor. "Un cost suplimentar prin contribuţiile majorate pe care asigurătorii le-au plătit. Asigurătorii au avut întotdeauna şi au o marjă de negociere faţă de tariful lor de referinţă. În perioadele anterioare au oferit o serie de discounturi. La reînnoire, au redus sau au anulat aceste discounturi. Au condus la o creştere a primei medii undeva la 10%", a declarat Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF. Totuşi, şoferii care primesc primesc oferte RCA cu preţuri exagerate au şansa să plătească mai puţin.

"Dacă tu ai trei preţuri care depăşesc cu 36% tariful de referinţă, poţi să te adresezi Biroului Asigurătorilor Auto. Şi vei primi o ofertă la nivelul tarifului de teferinţă, înmulţit cu 1,36, de la un asigurător. Biroul distribuie şi către asigurătorii care sunt autorizaţi. Şi aceştia sunt obligaţi să vândă la tariful acesta", a declarat Sergiu Costache, expert asigurări. Spre exemplu, un şofer din Bucureşti care primise de la broker un preţ de 3.461 de lei a reuşit să obţină un tarif de 2.323 de lei, după ce s-a adresat Biroului Asigurătorilor. Cererile şoferilor sunt soluţionate în cel mult 20 de zile. Până acum, 40 de mii de şoferi au primit poliţe mai ieftine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 9 voturi
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri economice » Schema prin care şoferii plătesc mai puţin pe poliţele RCA. Un şofer a primit ofertă de 2.300 de lei, faţă de cea de 3.450 de la broker