Antena Meniu Search
x

Video Schimbare majoră la casele de marcat în toate supermarketurile din România

Gata cu tentaţiile pline de zahăr şi cumpărăturile impulsive. Părinţii care vin cu cei mici la supermarket vor plăti la case de marcat special amenajate: fără dulciuri şi alimente nesănătoase. Proiectul de lege a fost deja aprobat în Camera Deputaţilor. 

de Redactia Observator

la 11.10.2023, 19:44

Vezi și

Ciocolata, biscuiţii, bomboanele şi sucurile nu le vor mai face cu ochiul celor mici la ieşirea din magazin. Nu vor mai putea fi plasate în apropierea caselor de marcat dedicate părinţilor însoţiţi de copii.

Client: O idee foarte bună! Pentru că influenţează, vede. Şi dacă nu-i dai dulciuri... Nu prea e ok să vadă. Şi tre' să-i cumperi, că altfel plânge.

Client: Zahărul nu este sănătos pentru sănătatea copiilor şi este o idee foarte bună! Am impresia că prea mulţi copii consumă zahăr şi oricum este în exces în toate alimentele. 

Client: Chiar mi se pare o idee foarte bună! Copiii sunt tentaţi să cumpere, mai ales că sunt la casele de marcat. 

Pe acelaşi subiect

Alimentele care nu se vor mai regăsi la casele de marcat

Măsura se va aplica în toate cele peste 4.000 de supermarketuri şi hipermarketuri din ţară. 

"După ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, la casele de marcat prioritare pentru familii cu copii nu vor mai exista dulciuri", spune Indrig Tîrziu, reporter Observator.

De la raioane, însă, nu vor dispărea. Aşa că trebuie să îi îndrumăm pe copii spre variantele mai sănătoase. 

"Ne putem uita la ingrediente. Şi ordinea în care sunt enumerate ingredientele pe etichetă reprezintă ponderea în care ele se regăsesc în produsul finit. Şi atunci, de cele mai multe ori,  Să căutăm produse care să nu aibă zahăr în primele trei ingrediente", spun nutriţioniştii. 

Diana Crişan, nutriţionist: Din perspectiva unui dietetician cred că e o măsură foarte bine venită. Dar atât copiii, cât şi părinţii trebuie educaţi în ceea ce priveşte alegerea produselor alimentare de la raft.

Consumul excesiv de zahăr, dăunător sănătăţii 

Consumul excesiv de zahăr poate provoca diabet, o boală care apare la vârste din ce în ce mai fragede. 

Ioana Mesea, nutriţionist program prevenţie diabet: Trei din zece copii şi preadolescenţi sunt în risc de a dezvolta această boală cronică. Când încercăm să le implementăm nişte obiceiuri sănătoase, totul porneşte de la lista de cumpărături. E important să îi implicăm şi pe ei în alegerea alimentelor.

Un studiu recent arată că, până în 2030, jumătate de milion de copii din toată lumea ar putea suferi de obezitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Schimbare majoră la casele de marcat în toate supermarketurile din România