Antena Meniu Search
x

Gazul şi energia electrică s-ar putea scumpi, vor urma şi alte creşteri de preţuri

Ne aşteaptă noi scumpiri! Gazul şi energia electrică ar putea să ne coste şi cu 20 la sută mai mult. Motivul: Parlamentul vrea eliminarea plafonării preţurilor, iar asta va bulversa din nou piaţa. 

de Redactia Observator

la 07.09.2019, 23:11

Vezi și

Ne aşteaptă noi scumpiri! Gazul şi energia electrică ar putea să ne coste şi cu 20 la sută mai mult. Motivul: Parlamentul vrea eliminarea plafonării preţurilor, iar asta va bulversa din nou piaţa. 

În plus, şi preţurile la pompă ar putea exploda. Cu ajutorul analiştilor, reporterii Observator au făcut calcule pentru a vedea când şi cu ce sume vor creşte facturile. 

Cu toate că milioane de români ar fi trebuit să se bucure că plăteasc facturi mai mici la energie electrică şi gaze, după ce preţurile au fost plafonate de guvern la 68 de lei pe MWH până în 2022, în realitate, s-a întâmplat pe dos. Până acum, nicio factură nu a scăzut. Explicaţia: companiile din energie au mai avut de achitat şi o taxă suplimentară de 2% pe cifra de afaceri, introdusă tot de guvern, prin ordonanţa lăcomiei.

Iar veştile sunt şi mai rele. Urmează scumpiri. Parlamentul vrea să elimine articolul din ordonanţa 114 care încă ţine preturile plafonate la energie electrică şi gaze. Asta cere şi Comisia Europeană. Altfel, ţara noastră riscă să intre în procedură de infringement. 

Pe acelaşi subiect

România ar putea trece printr-o criză a gazului pentru că riscăm să nu mai importăm prin Ucraina gazul rusesc. Contractul actual între Ucraina și Gazprom va expira la finalul acestui an. Scumpiri vor fi şi la energie electrică tot de 15-20%, dacă va fi eliminat preţul plafonat. Dar tot de la anul.

În următoarele luni nu vom scăpa de preţuri mari nici la pompă, estimează analiştii. Mai ales din cauza tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran.

Jumătate din români au şi acum dificultăţi în a-şi plăti facturile, arată ultimele date ale Eurostat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Gazul şi energia electrică s-ar putea scumpi, vor urma şi alte creşteri de preţuri