Antena Meniu Search
x

Video Scumpiri record, pe bandă rulantă: inflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii 13 ani din România

Pe lângă pandemie, avem şi scumpiri record. Inflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii 13 ani - 6,3%. Pentru toate plătim mai mult, de la mâncare şi până la carburanţi şi energie. Iar creşterile de preţuri nu se vor opri aici.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 12.10.2021, 19:47

Vezi și

În ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 4%. Însă există şi produse unde creşterea e mai mare de 20 de procente. Cum ar fi uleiul, care s-a scumpit cu 23%. Pentru un kilogram de cartofi plătim 12% în plus. Iar pâinea e şi ea mai scumpă cu 5 procente. Iar românii au observat imediat că veniturile au rămas cu mult în urma cheltuielilor zilnice la piaţă sau supermarket.

Analiştii nu au veşti prea bune nici pentru perioada următoare

Facturile sunt şi ele mai mari. Cu aproape 25% a crescut preţul energiei electrice, în ultimul an. Iar la gaze, cu 20%. Nu mai vorbim de combustibili. Carburanţii s-au scumpit cu 16%, spune INS. În prezent, nu mai găseşti staţie de alimentare de unde să cumperi combustibil mai ieftin de 6 lei. Cât despre benzina premium, aceasta a depăşit pragul de 7 lei pe litru. Analiştii nu au veşti prea bune nici pentru perioada următoare.

"În România, e pentru prima dată când toate preţurile cresc. O să avem o problemă şi mai mare cu sărăcia. Mai ales în prag de iarnă. Oamenii vor trebui să caute soluţii. Stresul social va fi la cote maxime, dublat de acest stres legat de pandemie", a declarat Cristian Păun, profesor economie. "Oamenii de rând nu au ce face. Trebuie să intervină BNR, prin politica monetară. Statul să intervină la preţul de electricitate, gaz şi benziă, în ceea ce priveşte TVA şi accize", a declarat Valentin Ionescu, şef Comisia de Strategie şi Prognoză.

Care sunt cauzele creşterii inflaţiei?

"O bună parte din această inflaţie are la bază excesul de lichiditate din ultimil an. Mai mulţi bani în economie, preţuri mai mari. Există toate şansele unei creşteri record a inflaţiei din ultimii 10-15 ani", a declarat Cristian Păun, profesor economie. "Reacţiile BNR în ultimii 3 ani au fost întârziate. BNR a fost mai mult spectator, decât un actor", a declarat Valentin Ionescu, şef Comisia de Strategie şi Prognoză. Ne aşteptăm ca pe final de 2021 rata inflaţiei să ajungă chiar la 9%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Scumpiri record, pe bandă rulantă: inflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii 13 ani din România