Antena Meniu Search
x

Video Se scumpesc biletele de avion. Motivele pentru care companiile aeriene ''piperează'' preţurile

După o pauză de doi ani, aeroporturile sunt din nou pline. Românii au dus dorul vacanţelor în străinătate şi asta se vede tot mai mult în cozile pe care le au de înfruntat la îmbarcare si la întoarcerea în ţară. Altminteri, companiile aeriene confirmă: vânzările de bilete au crescut şi cu peste 100 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Există şi o veste proastă, însă. Vacanţele s-au scumpit, iar pe viitor ne va costa şi mai mult să călătorim. 

de Redactia Observator

la 04.05.2022, 21:58

Vezi și

Aşa arată cel mai mare aeroport din ţară, Henri Coandă, în mijlocul zilei. Maşini dirijate continuu, pasageri care aşteaptă îmbarcarea sau care stau la cozi pentru check-in.

''Foarte aglomerat, se pare că e foarte aglomerat.

L-aţi mai văzut aşa în ultima perioadă?

Nu.''

Pe acelaşi subiect

Marina-Irina Ana, specialist în turism: Situaţia aceasta nu se întâmplă doar pe aeroportul Otopeni, ci şi pe multe aeroporturi din toată lumea.  

Sfârşitul pandemiei şi depăşirea şocului generat de războiul din Ucraina duc acum la o explozie a numărului de rezervări ale biletelor de avion. Marile aeroporturi din ţară s-au aglomerat începând cu a doua jumătate a lunii martie. De atunci fluxul de călători creşte constant. Doar operatorul de stat Tarom a înregistrat o creştere de 142% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în ceea ce priveşte numărul pasagerilor. 

Marius Popescu, purtător de cuvânt TAROM: Am avut aproximativ 180 de mii de pasageri, comparând cu luna aprilie a anului 2021 atunci când am avut aproximativ 66 de mii de pasageri. 

Nu este singura companie aeriană care a înregistrat creşteri. Operatorul low cost cu cel mai mare număr de pasageri spune că are un grad de încărcare este cu 25 la sută mai mare faţă de anul trecut. 

''Aş pleca foarte des! Ne-a lipsit foarte mult. Asta am şi spus, când am intrat, n-am mai văzut de mult atâta lume în aeroport. Mă bucură că ne reluăm viaţa cotidiană, nu plecăm tot timpul în excursii, dar mă bucur că o putem face. 

Unde plecaţi azi?

În Toscana.''

Andreea Savulescu, psihoterapeut: A apărut acest fenomen de "călătorie conştientă". Oamenii au simţit pandemia şi lockdown-ul ca pe o privare de libertate şi ridicarea restricţiilor din ultima perioadă dă senzaţia aceasta de control asupra propriei vieţi şi libertatea de a alege îi face să meargă în diverse direcţii. 

Reporter: În ce ţări mai avem nevoie de testare?

Maria-Irina Ana, specialist în turism: Sunt tot mai puţine ţările care necesită testare Covid. Mai avem Israel, de exemplu. Statele Unite în continuare. 

Aglomeraţie am găsit şi pe aeroportul din Iaşi. 

Romeo Vatra, director Aeroport Iaşi: Din luna martie am avut o explozie. As putea compara luna Aprilie din acest an cu luna cea mai fierbinte din istoria noastră August 2018 când aveam cifre comparative.

S-a ajuns chiar în situaţia în care în parcarea aeroportului e mereu plină. Cu maşinile celor care călătoresc plus cele lăsate acolo de refugiaţii ucraineni, în drumul lor spre alte ţări. Şi cum cererea dictează preţul, atât biletele de avion, cât şi cazările s-au scumpit. 

Marius Popescu, purtător de cuvânt TAROM: Suntem nevoiţi să majorăm preţurile de călătorie în linie cu creşterea globală a petrolului...şi preţul kerosenului s-a mărit. 

Maria-Irina Ana, specialist în turism: Vorbim de 20-30 la sută şi nu doar la biletele de avion, ci şi la cazare, servicii la sol. Este un cumul de factori, dar care ne afectează pe toţi.

La ce preţ se ridică o vacanţă de o săptămână

Spre exemplu, un circuit în Israel de cinci zile costă cel puţin 700 de euro. O vacanţă de o săptămână în insula grecească Zakynthos începe de la 417 euro, Dubai depăşeşte 580 de euro, iar dacă alegem o vacanţă exotică- pachetul complet poate să coste şi peste 4 mii de euro de persoană. 

Şi numărul străinilor care ajung în ţara noastră a crescut. În martie s-au înregistrat cu peste 265 la sută mai multe vizite faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Se scumpesc biletele de avion. Motivele pentru care companiile aeriene ''piperează'' preţurile