Antena Meniu Search
x

Video Seceta din Europa se simte la buzunar: preţurile fructelor şi legumelor de import ar putea creşte. Cele mai afectate culturi

Fructele şi legumele de import ar putea să se scumpească. Seceta a distrus culturile din Spania, Portugalia şi nordul Italiei pentru al doilea an consecutiv. Cerealele, roşiile şi măslinele sunt cele mai afectate. 

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 20:24

Vezi și

Cantitatea scăzută de precipitaţii din această iarnă şi de la începutul primăverii au dus la intensificarea fenomenului de secetă în mare parte a Europei. Zonele cele mai afectate sunt marcate pe hartă cu portocaliu şi roşu - nordul Italiei, Portugalia, andorra şi sudul Franței. În Italia, Râul Po este la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în aprilie iar Lacul Garda, din ultimii 70 de ani.

În Spania, mai ales pe coasta mediteraneană, situaţia este dramatică: vedem imagini cu lacul de acumulare SAU, din Catalonia, aproape secat. În nord-estul ţării ar putea fi declarată stare de urgență până în septembrie.

Meteorologii cred că în această primăvară România nu va suferi de secetă

La noi, în schimb, deşi ploile şi ninsorile din sezonul rece au fost insuficiente, precipitaţiile de primăvară au dus la o rezervă bună de apă, în special în jumătatea de vest a ţării. În regiunile estice încă mai este nevoie de ploaie. În primii 20 de cm de sol, acolo unde sunt rădăcinile culturilor de porumb, de exemplu, este umiditate apropiată de optim.

Pentru ca toate plantele să se dezvolte normal, ar trebui ca, cel puţin în această lună, să se înregistreze cantităţi de apă mai mari de 40 l/mp în Bărăgan şi Dobrogea, peste 50 l/mp în Câmpia Română, în Câmpia de Vest şi în Podişul Moldovei, în jur de 60 l/mp în Transilvania.

Meteorologii cred că în această primăvară România nu va suferi de secetă pentru că vor fi ploi în continuare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri economice » Seceta din Europa se simte la buzunar: preţurile fructelor şi legumelor de import ar putea creşte. Cele mai afectate culturi