Antena Meniu Search
x

Video Seminar pentru folosirea e-Factura, după ce sistemul a dat erori amuzante, dar și bătăi de cap firmelor: "Sunt mulți care nu înțeleg"

Încurcate sunt căile e-Factura. La o lună de când a devenit obligatoriu, sistemul le dă bătăi de cap şi firmelor, şi statului. Pentru că erorile şi situaţiile neprevăzute se înmulţesc, autorităţile au ajuns să organizeze cursuri pentru toţi cei interesaţi. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 23.01.2024, 21:22

Vezi și
  • "Facturile emise către asociaţiile de proprietari trebuie să fie încărcate în e-Factura?"
  • "Cum identific dacă au personalitate juridică?"

Astfel de situaţii au fost clarificate la seminarul online organizat de ANAF. 

  • Albert Fruth, Elaborare Strategie și Informatizare ANAF: Întrebarile au fost în zona de autofactura pentru asigurarea facturării în ceea ce privește prosumatorul. Clarificări în ceea ce privește modul de lucru al standardului, în zona de plătitori TVA.

Cele 1.000 de locuri disponibile s-au ocupat imediat, semn că sunt multe situaţii confuze. 

Pe acelaşi subiect
  • Florentina Lazăr, reporter Observator: Până acum peste 3.000 de antreprenori și contabili au participat la aceste cursuri online. Următoarele webinarii vor fi organizate pe datele de 25 ianuarie, 7 și 8 februarie. Înscrierile pot fi făcute pe site-ul ANAF.

Erori de validare și situații în care e-Factura s-a blocat

De când e-Factura a devenit obligatorie pentru tranzacţiile între firme, antreprenorii s-au confruntat cu mai multe probleme, de la erori de validare şi până la blocarea platformei. 

  • Laurenţiu Oprea, antreprenor: Sunt mulți care nu înțeleg și nu știu ce au de făcut pentru a transmite e-Facturi. 

ANAF dă vina pe sistemele de facturare dezvoltate de diverse companii, care se conectează la e-Factura. 

  • Albert Fruth, Elaborare Strategie și Informatizare ANAF: Nu putem evalua mesajele din aplicațiile terțe, modul de monitorizare al unei aplicații terțe. În monitorizările noastre nu au existat temporalitati așa mari de cădere a SPV-ului. 

Pe măsură ce problemele la e-Factura sunt sesizate, Ministerul de Finanţe face update-uri

De exemplu, sistemul nu mai permite acum introducerea facturilor duplicat, iar traducerile amuzante au fost corectate.

  • Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Rezolvăm în această săptămână două probleme: prima e cea de emitere a facturii, de autofacturare, și a două problemă a fost de listare a facturilor după anumite criterii, încât să facem modulul e-Factura să fie cât mai ușor utilizabil. 

În e-Factura va putea fi făcută şi contabilitate primară

Până la 1 iulie, ministrul de Finanţe vrea să dezvolte o aplicaţie simplificată pentru microîntreprinderi şi PFA-uri:  E-factura minimal. 

  • Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Nu au nevoie de toate cele 6.000 de câmpuri pentru că să folosească modulul e-factură. Intenționăm să avem o aplicație pe telefon. 

Din cele 500.000 de firme plătitoare de TVA, doar 300.000 sunt înrolate în e-Factura. Celelalte vor fi notificate. De anul viitor, şi facturile emise de firme către clienţi persoane fizice vor trebui încărcate în sistem. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Seminar pentru folosirea e-Factura, după ce sistemul a dat erori amuzante, dar și bătăi de cap firmelor: "Sunt mulți care nu înțeleg"