Antena Meniu Search
x

Video Şi-a instalat panouri fotovoltaice cu bani de la stat. Ce facturi plăteşte acum faţă de 350 de lei în trecut

Sugrumat  de birocraţie, programul "Casa Verde" ar putea înmuguri din nou. Dar de la anul. Ministerul Mediului va pasa evaluarea dosarelor către primării, din cauza cererii uriaşe şi a lipsei de personal la nivel central. Primarii însă deja se plâng că nici ei nu vor putea face mare lucru. Singura veste bună e promisiunea că toti cei care au depus deja dosarele vor primi răspuns până la sfârşitul anului.  

Alin Stan
de Alin Stan

la 28.10.2022, 21:07

Vezi și

Mulţi dintre cei care au visat la "Casa Verde" şi-au pierdut răbdarea. Marian a aşteptat mai bine de un an să-i fie aprobat dosarul, iar acum a renunţat. A decis să îşi instaleze 16 panouri fotovoltaice pe banii lui, o investiţie de peste 6 mii de euro. 

Marian: Am aplicat la programul respectiv, însă termenul de aşteptare era foarte mare. Am preferat să fac instalaţia pe cont propriu. 

Alţii au răzbit prin hăţişul birocratic şi au reuşit să ia bani prin program după doar şase luni de la depunerea dosarului. Acum încep să culeagă roadele. 

Elena Banu, beneficiar program: În trecut, plăteam în jur de 350 de lei, probabil că acum ajungeam la 500. Şi acum plătim 100 de lei. De luna viitoare intrăm pe minus. 

Pe acelaşi subiect

Programul "Casa Verde", pasat către primării 

Pentru a debloca evaluarea dosarelor, Ministerul Mediului va pasa responsabilitatea către primării. 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Nu este un simplu transfer de dosare, este o descentralizare, având în vedere cererea uriaşă. AFM nu ar putea să gestioneze sute de mii de cereri de finanţare. 

Trebuie ca primăriile să se pregătească. 

Cum să se pregătească, însă, e un mister. Primarii se declară deja depăşiţi.

Sincron: Marian Tudor, primar Vidra: Este o povară pentru UAT-uri. Noi avem lipsă de personal şi nu avem specialişti în domeniu. Cred că AFM-ul ar trebui să facă birouri în localităţi, mobile probabil

Efectele întârzierilor se resimt în lanţ. Firmele care montează panouri acuză că termenele lungi îi usucă de comenzi.

Dan Tudose, firmă fotovoltaice: O transparenţă şi un termen asumat de implementare ajută şi beneficiarii şi firmele instalatoare să îşi facă un plan. 

În plus, soluţia descentralizării pentru analiza dosarelor nu ar revigora prea mult programul, cred specialiştii. 

Adrian Vintilă, exper energie: Mă mai tem că vom încuraja eventuale fraude pentru accesul la acest program. Vedem deja în spaţiul online foarte multe persoane care reclamă diverse practici la limita legii

 În ciuda piedicilor de la tot pasul, cei 24.000 de prosumatori de la nivel naţional au reușit să producă prin panouri fotovoltaice suficientă energie electrică pentru a asigura anual curent pentru un oraş de mărimea Clujului. 

În cadrul programului "Casa verde", au fost analizate până acum 26 de mii de dosare din cele 45 de mii din ultima tranşă. Iar diferenţa de 19 mii va fi gata până la sfârşitul anului, promit autorităţile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Şi-a instalat panouri fotovoltaice cu bani de la stat. Ce facturi plăteşte acum faţă de 350 de lei în trecut