Cu ce modificări se vor trezi românii de la 1 ianuarie 2023. Tarife noi la curent şi fără plafonare la lemne
1 ianuarie 2023 vine cu noi modificări ale preţului la energie. Liderii Coaliţiei de guvernare pregătesc noi măsuri pentru populaţie: vor să introducă un preţ fix chiar şi pentru consumatorii casnici care depăşesc plafonul deja stabilit. Vor fi modificări şi pentru cei care îşi încălzesc locuinţele cu lemne, pentru care pregătesc o nouă schemă de compensare.
Până la finalul lunii noiembrie trebuie să fie gată o nouă ordonanţă pe semi-reglementare în energie. Asta înseamnă că pentru consumatorii casnici rămân valorile de 0,68 lei și 0,80 lei și se va găsi un preț fix pentru cei 700.000 de consumatori casnici care nu se încadrează la un consum lunar de până în 255kwh.
"Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord în ceea ce priveşte reglementarea preţului la energie. O modificare importantă se va face de la 1 ianuarie 2023, atunci când consumatorii casnici vor găsi pe facturi un preţ fix la energie electrică. Aici sunt câteva discuţii, ar putea fi vorba de un preţ de 1 leu pe kwh. Pentru clienţii casnici care consumă până în 100kwh şi până în 255 kwh nu vor fi modificări, vor plăti în continuare 0,68 lei pe kwh, respectiv 0,80 de lei pe kwh. Preţul fix din contract este pentru consumul ce depăşeşte 255 kwh", a relatat reporterul Observator Larisa Bernaschi.
Modificări vor fi şi pentru cei care se încălzesc pe bază de lemne. Se va elimina pragul de 400 de lei metrul cub din OUG 134/2022. În schimb ar urma să fie introdusă o formă de compensare pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc. O variantă ar fi cu vouchere de exemplu. Potrivit premierului, în România sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc pentru încălzire.
În plus, ar urma să fie implementate scheme de ajutor pentru a aloca cele 2,5 miliarde de euro din fondul de coeziune pentru sărăcie energetică, creare de locuri de muncă, IMM-uri şi persoane vulnerabile.
- Coaliţia vrea să elimine pragul de 400 de lei pentru plafonarea preţului la lemnul de foc. De ce s-a răzgândit...
- Cum poți să îți schimbi furnizorul de energie electrică sau de gaze direct de pe telefon, în doar câțiva pași
- Sfaturi pentru a reduce consumul de energie. Ce ne recomandă experții pentru a avea facturi mai mici la iarnă
Bugetul pe 2023: creştere economică de 2,6%
Sunt discuţii intense şi despre bugetul pe anul viitor. Au venit şi primele previziuni pentru 2023. "Vom avea o creştere economică de 2,6% iar 2,5% din PIB va merge la Apărare, iar 36%-38% din acest buget va fi pentru achiziţii", a relatat reporterul Observator Larisa Bernaschi.
Premierul Nicolae Ciucă a avut discuţii la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene inclusiv despre renegocierea PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) o temă pe marginea căreie au existat numeroase discuţii în cadrul coaliţiei de guvernare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰