Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ideea inedită a unor săteni din Gorj ca să economisească la factura de energie: "Aprinde şapte becuri şi un televizor în casă"

Scumpirile din ultima perioadă fac pe mulţi să se întoarcă la traiul simplu, de odinioară şi la meşteşugurile populare. Aşa se face că, în Gorj, a fost repusă în funcţiune o moară pe apă, veche de două secole. Sătenii macină acolo grâul sau porumbul şi nu plătesc nimic în schimb. Când nu au ce măcina, proprietarii folosesc moara să producă energie electrică.

de Diana Speretoiu

la 28.10.2022 , 20:09

Roata morii se învârteşte din nou. Ca să fim siguri că vom avea pâine în vremuri grele, am ajuns facem făină după metode din moşi-strămoşi. Cum se macină criza la morile de apă...

Făină, dar și energie electrică

Curge din nou apa pe jgheaburi. Într-un mic cătun din comuna Padeş, din Gorj, în vârf de munte, o familie a recondiţionat moara. Bijuteria care îţi dă impresia că eşti într-un muzeu al satului macină cât e ziua de lungă.

Vezi și

Reporter-Petruţa, fiica proprietarului: - Acum, cu grâul ce faceţi?

Pe acelaşi subiect

- Pentru păsări.

- Dacă apropiem pietrele, iese mai fină?

- Da, dacă le lăsăm mai jos, iese făina mult mai fină.

Toţi sătenii îşi fac făina şi mălaiul aici. Şi nu plătesc nimic. Solicitările s-au înmulţit odată cu scumpirile din ultimele luni. Doar apă să fie.

Reporter-Localnic: Ieşiţi mai bine dacă duceţi boabele la moară?

- Bineînţeles. Mai ieftin, mai de calitate şi mai sănătoasă.

Reporter-Romel, fiul proprietarului: Decât să cumpere de la magazin kilogramul de făină cu 6 lei, mai bine cumpără o baniţă de boabe şi vine şi macină la noi. Şi aşa ies mai ieftin. Mai sunt două familii, aici sus în munte, care când recoltează porumbul de câmp îl usucă şi vin la noi şi-l macină. Câtă iese, atâta iese. Noi nu oprim nici măcar un kilogram de făină.

- Nimic?

- Nu, nimic. E gratis!

Diana Speretoiu, reporter Observator: Într-o zi, când e apă din belşug, această moară veche de aproape două secole poate să macine chiar şi o jumătate de tonă de făină.

Moara familiei Barbu macină grâu, dar şi poveşti.

Romică Barbu, proprietarul morii: Moara asta e foarte bătrână. E de la 1821. E făcută, cred eu, de Tudor Vladimirescu. Un bunic de-al meu a cumpărat-o. În 1826 a cumpărat-o.

Când nu e nevoie de făină, moara nu stă degeaba: produce curent. Aprinde şapte becuri şi un televizor în casă. Proprietar: Deviem apa şi băgăm apa la roata de curent şi producem energie electrică.

Romel, fiul proprietarului: Din cauza scumpirilor la energia electrică, am improvizat un generator. Am făcut o instalaţie pe apă şi am schimbat debitul de la moara de făină, la generatorul de curent ca să producă energie electrică. 

Astfel de mori pe apă mai funcţionează şi în judeţele Mehedinţi şi Maramureş.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Ideea inedită a unor săteni din Gorj ca să economisească la factura de energie: "Aprinde şapte becuri şi un televizor în casă"