Antena Meniu Search
x

Video Singurele zone din București unde un apartament cu două camere mai costă cel mult 80.000 de euro

Românii care vor să se mute în casă nouă trebuie să îşi regândească bugetul sau pretenţiile. În primul rând, pentru că este o diferenţă majoră între preţul cerut de vânzători şi posibilităţile cumpărătorilor. Aşa că cei mai mulţi ajung să îşi găsească locuinţa mult visată la periferie sau în cartierele "dormitor". 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 05.10.2022, 12:19

Vezi și

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Este valabil şi atunci când vine vorba de achiziţia unei locuinţe. Un studiu recent arată cât de mari sunt diferenţele dintre pretenţiile cumpătorilor şi cele ale vânzătorilor.

Greta Neagu, reporter Observator: 67.000 de euro este preţul mediu pe care românii sunt dispuşi să îl plătească pentru un apartament de două camere şi 86.000 de mii de euro pentru o casă. Însă nu bucureştenii sunt cei cu dare de mână ci clujenii, care au un buget pentru apartamentele de două camere chiar şi de 96.000 de euro.

În puține zone din București se mai găsesc apartamente sub 100.000 de euro

În Bucureşti, preţul mediu pe care cei interesaţi sunt dispuşi să îl plătească pentru un apartament de două camere este de aproape 80.000 de euro. Unde se mai găsesc, aşadar, locuinţe care să se încadreze într-un astfel de buget? Răspunsul intermediarilor: în puţine zone. 

Pe acelaşi subiect

Toma Filipovici, specialist în imobiliare: Putem găsi nişte apartamente potrivite doar în blocuri probabil construite înainte de 1977, în cartierele-dormitor: Drumul Taberei, Militari. Ne duce mai mult spre zona de Vest periferică sau Sud periferică. 

Dincolo de aşteptările cumpărătorilor, un apartament de două camere situat într-un bloc nou a ajuns să coste, în medie, 120.000 de euro în Capitală. O locuinţă de trei camere situată într-o zonă bună a oraşului poate să ajungă, însă, şi la peste 180.000 de euro, potrivit estimărilor din piaţă. 

Toma Filipovici, specialist în imobiliare: Dacă vorbim de oraş, sub 140.000 de euro mă îndoiesc că găsim ceva, dar realist - un buget pentru un apartament bun, într-un bloc bun, porneşte de la 200.000 de euro în sus. Să ne aşteptăm la o suprafaţă utilă de 75-80 de metri pătraţi utili. 

Cele mai ieftine apartamente, în Iași

După Cluj-Napoca şi Bucureşti, cel mai mare preţ pentru un apartament sunt dispuşi să îl plătească locuitorii din Braşov, Constanţa şi Timişoara. Sub media naţională se află Iaşi - acolo unde bugetul pentru o astfel de achiziţie este este de 63.000 de euro. 

Vestea bună pentru cei care vor să se mute în această perioadă este că se poate negocia mai mult decât oricând. Scăderea cererii, inflaţia şi creditarea tot mai scumpă i-au obligat şi pe proprietari să mai reducă pretenţiile. Piaţa imobiliară se află, încă, într-o perioadă de stagnare. 

Sergiu Borța, agent imobiliar: S-a transformat din piaţa vânzătorilor în piaţa cumpărătorilor. Dezvoltatorii sunt foarte deschişi să mai reducă din preţuri. În negocieri se obţine până în 10 la sută, în unele cazuri 20 la sută.

În Capitală, preţul mediu de tranzacţionare este de 1.400 de euro pentru metrul pătrat. O locuinţă spaţioasă, aflată într-o zonă bună, se vinde, însă, şi la peste 2.000 de euro pe metrul pătrat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Singurele zone din București unde un apartament cu două camere mai costă cel mult 80.000 de euro