Antena Meniu Search
x

Video Sistemul de Garanţie Returnare începe oficial pe 30 noiembrie. Câte locuri de muncă vor fi create odată cu înfiinţarea centrelor de colectare

Au mai rămas trei zile până la lansarea oficială a Sistemului de Garanţie Returnare. De joi, vom fi taxaţi cu 50 de bani pentru fiecare sticlă pe care o cumpărăm. Banii îi vom primi înapoi când returnam recipientul. De astăzi avem şi primul centru din ţară unde ambalajele vor fi sortate. Prin intermediul programului, aproape 7 miliarde de PET-uri vor fi reciclate anual, ceea ce ne va situa pe locul 2 în Europa. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 27.11.2023, 21:42

Vezi și

Primul dintre cele 17 centre regionale de numărare şi sortare a ambalajelor de băuturi, ce vor fi construite în România, se află în Bonţida, la 20 de kilometri de Cluj-Napoca. 

Alex Prunean, reporter Observator: 800 milioane de sticle returnate în magazine vor ajunge anual în acest depozit uriaş. Numărarea şi sortarea lor se face automat, cu ajutorul acestor echipamente care au capacitatea de a procesa peste 72.000 de ambalaje pe oră.

Pentru fiecare produs vom plăti o garanţie de 50 de bani

Ambalajele vor ajunge aici după ce cumpărătorii le vor înapoia la punctele de reciclare ale comercianţilor. Pentru fiecare produs vom plăti o garanţie de 50 de bani, pe care o vom recupera, sub formă de numerar sau vouchere, dacă reciclăm. 

Pe acelaşi subiect

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Acea sticlă, acel PET sau acea doză de aluminiu va ajunge la reciclare, ceea ce va însemna resurse mai puţine consumate de către noi toţi, dar va însemna şi un mediu mai curat. 

Alice Nichita, preşedinta Asociaţiei de Băuturi Răcoritoare: Obiectivul este să recuperăm cât mai mult din cele 7 miliarde de ambalaje puse pe piaţă în fiecare an. Dacă în primul an ne dorim să vedem o ţintă de colectare de 65% atinsă, în anul trei ţintim la 90%. 

Deşeurile vor ajunge înapoi la procesatori, unde vor fi reciclate

Din astfel de depozite, deşeurile vor ajunge înapoi la procesatori, unde vor fi reciclate şi mai apoi vor ajunge din nou pe rafturi. 

Gemma Webb, CEO RetuRO SGR: Următorul depozit va fi în Timiş, judeţul Timiş, şi după aceea le vom deschide pe rând, lună de lună. Apoi, vom pune logourile pe ambalaje şi în următoarele trei, patru luni le vom aduce în magazine. 

Julia Leferman, director general la Asociaţia Berarii României: Condiţiile de returnare presupun ca ambalajele să fie întregi, nedeformate, cu eticheta intactă, astfel încât să poată fi identificat simbolul ReturRO. 

Înfiinţarea centrelor de colectare va crea peste 600 de locuri de muncă

Înfiinţarea centrelor de colectare va crea peste 600 de locuri de muncă. Premierul Marcel Ciolacu susţine că lansarea Sistemului de Garanţie Returnare va aşeza România pe o poziţie de leadership european în protecţia mediului. 

Marcel Ciolacu, premierul României: Este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambiţios proiect de economie circulară a României, SGR România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după Germania, din perspectiva numărului de ambalaje procesate. 

Sisteme similare sunt în 13 ţări din Europa, printre care Suedia, Norvegia, Finlanda, Croaţia şi Slovacia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Sistemul de Garanţie Returnare începe oficial pe 30 noiembrie. Câte locuri de muncă vor fi create odată cu înfiinţarea centrelor de colectare