Antena Meniu Search
x

Şoferii cu maşini pe motorină, loviţi de cea mai gravă criză. Europa își golește rezervele - Bloomberg

Cea mai gravă criză de diesel din Europa va avea loc în primăvară relatează Bloomberg. Stocurile de motorină din nord-vestul Europei vor atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani la începutul primăverii viitoare, potrivit unei estimări făcute de compania de consultanță Wood Mackenzie. UE va opri livrările maritime de combustibil rusesc în luna februarie. 

de Redactia Observator

la 09.11.2022, 17:12

Şoferii cu maşini pe motorină, loviţi de cea mai gravă criză. Europa își golește rezervele -Bloomberg
Motorina - Observator

Stocurile de motorină din Europa sunt aşteptate să crească în decembrie și ianuarie, apoi vor scădea brusc. Se estimează că în martie 2023 vor ajunge la cel mai scăzut nivel din 2011 încoace, potrivit Woodmac. Uniunea Europeană se pregătește să taie livrările maritime de combustibil rusesc la începutul lunii februarie, în 2023. Situația aprovizionării pe continent este deja tensionată şi riscă să se înrăutățească. Stocurile funcţionează ca un amortizor atunci când sunt perturbări pe piaţă iar reducerea lor creşte potențialul de volatilitate. 

Golirea stocurilor de motorină a adus un profit mai mare rafinăriilor de petrol, stimulând operatorii europeni, a declarat James Burleigh, analist la Woodmac care estimează luna aceasta o creştere a rafinării de petrol în nord-vestul Europei cu 420.000 de barili pe zi. "Ne așteptăm ca stocurile de benzină/diesel la sfârșitul lunii decembrie să ajung la aproape trei milioane de barili”, a spus Burleigh.

Având în vedere că Rusia este de departe cel mai mare furnizor extern al UE de motorină pe mare, este așteptată o scădere bruscă a stocurilor la sfârșitul iernii.

O diminuare a stocurilor de diesel în Europa și în SUA este cauzată parţial şi de burse. Curba benzinei la bursa ICE din Londra este inversată, ceea ce înseamnă că livrările imediate sunt mai scumpe decât cele la o dată ulterioară. Acest lucru descurajează stocarea, deoarece traderii pot vinde imediat la un preț mai bun decât în viitor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Şoferii cu maşini pe motorină, loviţi de cea mai gravă criză. Europa își golește rezervele - Bloomberg