Antena Meniu Search
x

Ţări din Europa încep să rămână fără motorină. Este criză de diesel şi în SUA, preţurile ar putea creşte şi mai mult - Bloomberg

Absenţa livrărilor de motorină rusească şi întreruperea producţiei de combustibil în Franţa au dus la o criză de diesel în mai multe părţi din Europa, potrivit șefului rafinăriei spaniole Repsol SA, relatează Bloomberg. Şi Statele Unite se confruntă cu o criză de motorină, pe măsură ce crește cererea înainte de sosirea iernii. La începutul săptămânii trecute, Administrația informației energetice (EIA) din SUA a declarat că SUA mai au stocuri de diesel doar pentru 25 de zile. 

de Redactia Observator

la 31.10.2022, 12:59

Diesel
Unele țări europene rămân fără distilate medii - iStockphoto

"În unele țări europene rămânem fără distilate intermediare din petrol (n. red. combustibil pentru avioane, motorină și păcură). Există posibilitatea ca preţurile la motorină să crească în următoarele luni", a declarat directorul executiv Josu Jon Imaz referindu-se la categoria de produse petroliere care include motorina, uleiul de încălzire sau păcura și combustibilul pentru avioane.

Europa este un importator net de distilate medii sau intermediare, mai ales în această perioadă a anului din cauza cererii pentru la iarnă. Rusia a contribuit la o piaţă excepțional de tensionată în acest an, atât din cauza reducerii livrărilor, cât și a deciziei unor companii de a folosi motorină în loc de gaz natural scump. Şi SUA au rezerve reduse de motorină. Grevele recente din Franța, care au oprit rafinăriile, au tensionat și ele piața, potrivit lui Imaz. Acest lucru a determinat creşterea importurilor. 

Rezervele de motorină din SUA,  "inacceptabil de scăzute"

Potrivit Bloomberg, banca Goldman Sachs a avertizat că lipsa de diesel care afectează şi SUA va duce la o creştere a preţurilor. Goldman Sachs a avertizat săptămâna trecută într-un mesaj adresat clienților că oferta de motorină scade pe măsură ce emisfera nordică intră în iarnă, iar această penurie va împinge şi mai mult în sus prețurile la combustibili, îngreunând lucrurile pentru factorii de decizie care se concentrează pe ţiţei pentru a domoli inflația şi criza energetică. 

Pe acelaşi subiect

Investiţiile slabe şi închiderea rafinăriilor vor duce la o penurie de produse rafinate, în special de motorină, ale căror stocuri au ajuns la "niveluri fără precedent" de mici în SUA, susţine Goldman Sachs. Situaţia s-ar putea agrava după ce intră în vigoare embargoul G7 asupra petrolului rusesc. 

Banca a mărit şi prognoza pentru la anul privind preţurile la benzină și motorină: de la 4,32 dolari la 5,07 dolari galonul (aprox. 3,7 litri) şi respectiv de la 3,99 dolari la 5,34 dolari galonul. Banca susţine că prețurile la benzină vor fi mai mari chiar dacă cererea va scădea sub nivelul din 2021.Banca a mai avertizat că eforturile guvernului de a combate prețurile mai mari la energie se concentrează pe țiței, dar au un impact redus asupra carburanţilor, pentru care plătesc de fapt consumatorii.

Potrivit Administrației Informației Energetice (EIA). SUA mai au stocuri de motorină doar pentru 25 de zile, fiind la cel mai scăzut nivel din 2008, relatează Bloomberg. Administrația Biden consideră că rezervele de motorină sunt "inacceptabil de scăzute". Prețurile la motorină sunt în creştere de mai bine de două săptămâni în SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Ţări din Europa încep să rămână fără motorină. Este criză de diesel şi în SUA, preţurile ar putea creşte şi mai mult - Bloomberg