Antena Meniu Search
x

Video Soluţia primarilor de a opri iluminatul pentru a face economie împarte localnicii în două tabere: ''Când o să înceapă furturile...''

Preţurile în creştere la curent lasă în beznă satele şi comunele! Mulţi primari vor să oprească iluminatul public pe timp de noapte, pentru a face economie. Localnicii spun că se tem nu doar să mai iasă noaptea pe stradă, ci şi de spărgătorii de case. Cu toţii însă aşteaptă soluţii de la Bucureşti şi speră să primească ajutoare la următoarea rectificare bugetară din august. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 12.07.2022, 22:46

Vezi și

''În 2020, avem 9093 de lei. Aici avem, în 2021, 8.423, aici avem 16.764. Dublu. Consumul nu e dublu.'' Aşa că, de luna viitoare, comuna Comuna Bezdead din Dâmboviţa, rămâne în întuneric. Între miezul nopţii şi ora patru dimineaţa, cine merge pe stradă va avea nevoie... de lanternă. 

Teodora Anghelescu, primar Bezdead: Nu este din vina noastră sau din faptul că nu am alcătuit un buget responsabil. Doar din cauza creşterii preţului la energie. Nu putem ajunge la finele anului cu bugetul planificat la început la capitolul energie. 

Cea mai mare temere a localnicilor: hoţii

Unii localnici se tem să mai iasă din case noaptea.

Pe acelaşi subiect

''E rău, na. Mergi în beznă...Mai ales că nu sunt de aici şi nu cunosc nici oamenii. Mulţi şomeri, mulţi oameni care o duc rău. Când or să înceapă furturile, să se intensifice furturile.'' 

Alţii văd partea bună a lucrurilor. 

''Mai bine, mai face şi ei economie cum facem şi noi. Şi aşa să nu mai umble nici golani pe drum, toată noapte umblă, toată noaptea orăcăie pe aici. Să stea acasă.''

Ironia? În urmă cu trei ani, primăria din Bezdead plătea, într-o lună de iarnă, cam 16000 de lei la factura de curent. A urmat o modernizare masivă, care a costat peste 100.000 de euro, prin care toţi cei 1200 de stâlpi de iluminat au fost dotaţi cu lămpi cu led, mai eficiente şi mai inteligente. În luna februarie a anului 2021, primăria a plătit la curent doar 8400 de lei, la jumătate faţă de cât plătea înainte.

Doar că acum, scumpirile au dus facturile unde erau acum 3 ani. Chiar şi aşa, primăria este pregătită să cheltuie bani pentru organizarea zilei comunei. 

Teodora Anghelescu, primar Bezdead: Toate au fost planificate într-un buget care să fie drămuit aşa cum trebuie. Trebuie să faci oamenilor şi o sărbătoare. Nu se face niciun fel de risipă. Da, putem încerca şi varianta austerităţii totale dar nu mi se pare normal. 

Bezdead nu este singura localitate aflată în această situaţie. Şi în Flămânzi, la începutul anului, timp de mai bine de o lună iluminatul public a fost raţionalizat. Iar edilul spune că nu este exclus să se repete episodul

Dan Oloeriu, primarul oraşului Flămânzi: Dacă vor creşte şi nu ne vom încadra, atât timp cât nu există o altă alocare prin rectificare de buget nu avem altă soluţie decât să reducem programul.

Reporter: Sunteţi în situaţia în care ar trebui să întrerupeţi şi dumneavoastră iluminatul public?

Emil Drăghici, preşedinte Asociaţia comunelor: Categoric da. Şi nu numai eu. Sunt foarte multe comune. Foarte mulţi merg pe ideea raţionalizării. 

O altă soluţie, spun edilii, ar fi ca Executivul să aloce bani din fondul de rezervă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Soluţia primarilor de a opri iluminatul pentru a face economie împarte localnicii în două tabere: ''Când o să înceapă furturile...''